Fietsrouteplanner routeplein.nl en de app Fiets!

De site en app die ik tot nu toe (voorjaar 2013) het vaakst gebruikt heb is de combinatie van routeplein.nl en de app Fiets! Bij de meeste fietsroutes op mijn blog vind je een link naar de route die ik op deze site en app heb aangemaakt. De app Fiets! en routeplein.nl hebben voordelen maar kunnen wat mij betreft nog flink worden verbeterd.

Combinatie website en app
De app en de site zijn aan elkaar gekoppeld. Een route kun je alleen aanmaken in de app en vervolgens plaatsen op routeplein. Een beetje gepriegel op je smartphone, vooral als je er een tekstje met uitleg bij wilt schrijven. Maar het zorgt er wel voor dat je je routes met anderen kunt delen. En natuurlijk kun je ook routes van anderen bekijken. De site is overzichtelijk, de kaarten erop ook, en er zijn veel leuke routes op te vinden van andere vrijetijdsfietsers maar ook van organisaties zoals de VVV. Met het nummer dat er op de site bij staat, kun je routes vervolgens ophalen op de app zodat je deze onderweg kunt gebruiken. Als je actief gebruik wilt maken van de site en app en ook zelf routes wilt plaatsen, zul je dus allebei moeten hebben. 

Gebruiksvriendelijk?
Er zijn wat mij betreft nog aardig wat verbeterpunten. De app bepaalt bijvoorbeeld de volgorde van de knooppunten binnen een route, meestal de kortste route maar soms ook juist weer niet. Heel irritant als je op een andere manier hebt gefietst langs dat mooie molentje. Pontjes erkent de app vaak ook niet, waardoor de route soms onbedoeld kilometers langer wordt. Ook kun je in de app niet ordenen, wat lastig wordt zodra je meer routes hebt gemaakt.

Onderweg vind ik de app niet handig, niet om routes te maken en niet om ze te fietsen. Je hebt een snelle internetverbinding nodig en die heb je nou juist vaak niet op het platteland. Vooraf vind ik het wel handig om een route uit te stippelen om te zien hoeveel kilometers het is. Als er een knooppunt ontbreekt op de kaart (ze hebben een knooppuntendekking van 95%) dan kun je dat alleen op een omslachtige manier doorgeven via gps op de plaats van het knooppunt zelf. Dus niet als je achteraf pas je knooppuntenroute aanmaakt om te bewaren voor een volgende keer. Van dat soort dingen die technisch echt beter zouden moeten. Daarnaast vind ik het jammer dat er veel routes op staan waarbij gebruikers geen informatie toegevoegd hebben aan hun route, waardoor je alleen maar een knooppuntenoverzicht en route op een kaart hebt. Daar heb je dus niets aan.

Eerlijk gezegd gebruik ik deze site en app vooral omdat ze me een mogelijkheid bieden om een knooppuntenroute te bieden aan de lezers van mijn blog en bij gebrek aan beter. Met de concurrentie die ze mogelijk gaan krijgen van route.nl en de Fietsersbond, die flink aan de weg timmeren, denk ik dat ze even flink aan de bak moeten om hun site en app te optimaliseren. In de recensies in de Appstore staan voldoende verbetersuggesties. Maar daar zie je tegelijkertijd ook dat veel mensen blij zijn met de app.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s