Website en app route.nl + planjeroute.nl

Route.nl is wat mij betreft op dit moment (zomer 2014) veruit de prettigste routeplanner voor recreatieve fietstochten. De fietsroutesite, fietsrouteplanner en bijbehorende app zijn gebruiksvriendelijker en bieden mij meer mogelijkheden dan andere bekende routeplanners die ik heb uitgeprobeerd. Zo te zien hebben de makers van route.nl goed gekeken naar wat er beter kan op andere fietsroutesites, en dat meegenomen in hun ontwerp.

Route.nl heeft een ruim aanbod van fietsroutes van particulieren maar ook VVV’s, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Falkplan. De site is overzichtelijk en oogt fris en modern. Veel routes zijn samengesteld op basis van knooppunten, maar je kunt ook andere punten toevoegen aan je route of bijvoorbeeld een treinstation als begin- of eindpunt aangeven. Erg fijn als je vaak fietst vanaf en/of naar een station.

Voordelen van route.nl
Via planjeroute.nl kun je zelf fietsroutes aanmaken die je kunt publiceren op route.nl. Je bent daarbij verplicht om een beschrijving aan de route toe te voegen en je mag er foto’s bij plaatsen. Dit maakt de routes veel meer dan alleen nietszeggende knooppuntenkaartjes, zoals je vaak op Fiets! en de bijbehorende site routeplein.nl ziet. Als lezer wil je toch graag weten waarom je een route zou moeten fietsen? Je kunt fietsroutes delen via mail, Twitter en Facebook.

Heel handig is ‘mijn fietsroutes’ waar je eigen geplaatste fietsroutes bij elkaar staan die je later nog kunt bewerken of waaraan je foto’s kunt toevoegen. Dan moet je wel een account aanmaken. Ook kun je leuke fietsroutes van anderen als favoriet markeren, en die vind je hier dan ook terug. Heel praktisch is dat wordt aangegeven wel treinstation het dichtste bij het begin- of eindpunt van de route ligt, en welke parkeerplaatsen. En informatie over horeca en bezienswaardigheden. De horegelegenheden zijn bij lange na niet uitputtend, maar je kunt suggesies doen die route.nl kan opnemen.

Andere voordelen zijn verder dat je niet per se een rondje van je fietsroute hoeft te maken en dat je een station als begin- of eindpunt kan nemen. Ook kun je knooppunten afwisselen met andere punten. Je bent dus redelijk vrij in hoe je een fietsroute samenstelt en dat is een groot pluspunt.

Jammer dat veerpontjes ontbreken
Een echt minpunt vind ik dat de planner geen veerpontjes herkent, waardoor je op die plekken wordt omgeleid via extra knooppunten en extra kilometers. Nagevraagd bij planjeroute.nl of dit in de planning zit, kreeg ik als antwoord: “Wij hebben op dit moment geen informatie betreft veerpontjes op onze website staan. Deze informatie krijgen wij niet van onze partners. Wel zal dit nagevraagd worden en mits wij deze informatie hebben zullen wij dit live zetten. Uiteraard kan ik u nu nog niet vertellen wanneer dit zal gebeuren.”

Hoe werkt planjeroute.nl?
Het aanmaken van fietsroutes werkt verder vrij simpel, zeker als je met knooppunten werkt. Je klikt in de gewenste volgorde knooppunten aan, je kunt ook voorgeprogrammeerde highlights aanklikken zoals een kasteel of een uitspanning. Wil je even een andere route volgen dan de standaard voorgeprogrammeerde volgorde van de knooppunten (soms gaat de volgorde van de knooppunten namelijk niet zoals je wil), dan kun je in het zoekveld van de kaart een adres of bestaand punt opzoeken, dan krijg je in de kaart de optie ‘voeg locatie toe’. Het is even oefenen en opletten maar dan kun je heel veel met deze planner. Helaas herkent ie alleen niet alle straatnamen. Ook wordt er soms voor je bedacht dat je via een extra knooppunt van het ene naar het andere knooppunt moet. Dus het kan nog beter. Ideaal zou zijn als je gewoon een punt zou kunnen aanklikken en zou kunnen slepen.

Wil je een stukje van de fietsroute wissen, klik dan vooral niet rechtsboven op ‘wis route’ want dan ben je je hele fietsroute kwijt, maar klik onderaan de kaart op het kruisje achter het deel van de route dat je wilt verwijderen. Dit zou nog wel wat duidelijker kunnen.

App route.nl
Er is ook een app route.nl voor iPhone en Android. Deze heb ik zelf nog niet onderweg gebruikt maar de recensies in de App Store zijn overwegend positief. Je kunt in ieder geval gemakkelijk een fietsroute zoeken op trefwoord of op nummer als je een specifieke route wil downloaden. Of op provincie of afstand. De kaartjes bij de fietsroutes zijn duidelijk en gemakkelijk te vergroten. En je kunt routes die je wil fietsen opslaan in je favorieten. Het is niet mogelijk om via de app een route aan te maken, maar dat hoeft wat mij betreft ook niet.

Tot slot
Route.nl is natuurlijk wel een commerciële site. Bij fietsroutes vind je bijvoorbeeld een advertentie van de fietskaart van Falk waar deze route op te zien is. Maar eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg, zo lang het maar praktische informatie is en ik gebruik kan maken van een goed werkende fietsrouteplanner. En welke horeca en bezienswaardigheden er onderweg zijn, wil ik ook best graag weten. Ik gebruik een fietsrouteplanner vooral om mijn eigen fietstochten op te slaan en te delen, op een gebruiksvriendelijke manier, maar ook om inspiratie op te doen voor fietstochten. Dat lukt me met route.nl en planjeroute.nl op dit moment het beste.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

2 reacties op Website en app route.nl + planjeroute.nl

  1. Heb problemen met routeplanners op iPad werkt niet traag
    Al een keer gemeld geen reactie

  2. Bas de Wit zegt:

    Hoi Jolanda, Bedankt voor je positieve en uitgebreide review van onze website, routeplanner en app! We hebben begin vorig jaar de routeplanner geheel vernieuwd en bij route.nl getrokken. We hebben natuurlijk ook jouw op- en aanmerkingen mee genomen, maar we hebben helaas nog geen veerpontjes kunnen plaatsen in ons kaartbeeld. Ik ben heel benieuwd naar jouw mening over de vernieuwde site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s