Veerpontjes

Het was warm, het polderlandschap Hollands, de rivier vol waterlelies. Aan de overkant scheerde af en toe een wielrenner voorbij, en we hoorden alleen het geluid van wuivend riet en het ie-uu ie-uu ie-uu van het pontje, waarop wij onszelf draaiend aan het hendel trager dan stroop naar de overkant zwengelden. Zo begon mijn liefde voor fietspontjes. Of misschien al eerder, toen we tijdens een van onze eerste fietstochten aan de overkant van de Vecht een mooi terras zagen, maar geen brug, en er tot onze vreugde een pontje bleek te varen.

Veerpont Kantjeboord II tussen Nigtevecht en Nederhorst den Berg

Veerpont Kantjeboord II tussen Nigtevecht en Nederhorst den Berg

Als je in waterrijke gebieden gaat fietsen, en dat zijn er nogal wat in Nederland, dan stuit je vanzelf op veerpontjes. Van zelfbedieningskabelveerpont waarbij je jezelf en je fiets via een draaimechanisme naar de overkant werkt tot de grotere veerboten waar ook auto’s op kunnen, en alles ertussen.

Zelfbedieningsveerpont Koet bij Abcoude

Zelfbedieningsveerpont Koet bij Abcoude

Ik word bij voorbaat vrolijk als ik een fietsroute plan waarbij ik ergens moet oversteken met een veerpont. Het geeft me een vakantiegevoel en het idee dat ik op ontdekkingstocht ben, al is het ‘maar’ in Nederland. Het fijne van op het water zijn en vrij uitzicht op de rivier. Een moment stilstaan en wachten op de pont. Even komt al het verkeer op één punt samen om daarna weer uit te spreiden. Soms ben je de enige en een andere keer is het proppen met de uitgelaten sfeer van een schoolreisje op een mooie zomerdag. En het Nederlandse landschap is in mijn beleving toch vaak het mooist langs het water.

Veerpont De Biesbosch bij Dordrecht

Veerpont De Biesbosch bij Dordrecht

Veerpont met zelfbediening
Een van mijn favorieten is het zelfbedieningsveerpontje Koet bij Holendrecht. Daarop waande ik me een aantal jaren geleden in een scène uit een film van Alex van Warmerdam, zoals beschreven in de inleiding. Deze fietspont kom je tegen op de fietsroute Abcoude – Ronde Hoep.

Zelfbedieningsveerpont Koet

Zelfbedieningsveerpont Koet

Veerpont Drs. P
Ook een bijzondere veerpont is het Veer Drs. P Nederhemert, ten noorden van het vestingstadje Heusden. Met op de kajuit afgedrukt het eerste couplet van Drs. P’s klassieker Heen en weer. De ironie van zo’n schipper die zijn pont vernoemt naar Drs. P, de veerponthond, de vrolijke foto die de schipper van ons maakte, de rust toen we op het pontje stonden te wachten, niemand om ons heen, alleen het geluid van de ruisende bomen en wat meerkoeten. Daar word ik heel gelukkig van.

De veerpont-hond van Het Veer Drs. P Nederhemert

De veerpont-hond van Het Veer Nederhemert

Bekijk vooral ook even dit filmpje waarin Drs. P zijn lied Heen en weer met zijn piano op een veerpont al heen en weer varende ten gehore brengt.

Het Veer Drs. P Nederhemert

Het Veer Drs. P Nederhemert

Drukke fietspontjes
Niet alle veerpontjes zijn zo rustig. Vorig jaar stak ik heen en terug over met het pontje bij fort Spijkerboor. Stampensvol fietsers en hun fietsen omdat het een plek is waar verschillende routes samenkomen. Bijvoorbeeld deze fietsroute in de Zaanstreek.

Voetveer Jan Hop bij Fort Spijkerboor

Voetveer Jan Hop bij Fort Spijkerboor

Fietsroutes met veerponten
In verschillende waterrijke delen van ons land zijn er speciale pontjesfietstochten te vinden. Google bijvoorbeeld op ‘fietsroute met pontjes’ (eventueel plus de naam van een streek) en je komt van alles tegen, zoals het rondje-pontje in Zeeland en allerlei fietsroutes in rivierenland.

Check van tevoren de vaartijden van veerponten
Veel kleine veren varen alleen in vakantieperiodes en weekends. En in de biblebelt gaan sommige pontjes niet op zondag. Je kan een behoorlijk eind moeten omfietsen als een veerpont waar je op had gerekend niet gaat, dus check dat van tevoren. Als je de naam van de pont weet, kun je daar op Googlen. Op voetveren.nl kun je alle fiets- en voetveren vinden met contactgegevens en soms een link. Op de site van Rivierenland vind je een overzicht van pontjes aldaar.

Fiets- en voetveer bij Varik

Fiets- en voetveer bij Varik

Vrienden van de voetveren
Ook gek op voet- en fietsveren? Voor maar €5,- per jaar kun je lid worden van de vereniging Vrienden van de Voetveren en help je mee aan het behoud van veerpontjes.

Tot slot een fietstip: als je een veerpont opfietst, schakel dan vast terug met je versnelling, dan kun je aan de overkant (in de meeste gevallen vrij steil omhoog) gemakkelijker weer van de pont af fietsen.

Voetveer Tiel - Wamel

Voetveer Tiel – Wamel

Vond je dit leuk om te lezen?
Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s