Fietsen langs knooppunten

Mijn fietsroutes stippel ik als het even kan uit langs knooppunten. Je kent die bordjes met nummers vast wel. Maar hoe werkt het knooppuntensysteem eigenlijk?

Wat zijn knooppuntenroutes?
Knooppunten zijn punten binnen fietsroutenetwerken in heel Nederland. Elk knooppunt heeft een nummer. Op elk knooppunt staat een groot bord met een kaart van de omgeving en het knooppuntennetwerk daarbinnen. Tussen de knooppunten staan bordjes die je de weg wijzen naar de knooppunten. Daarmee kun je zelf een route samenstellen waarmee je van knooppunt naar knooppunt kunt fietsen. Toen ik een jaar of 7 geleden tochtjes ging fietsen, waren knooppunten nog een vrij nieuw fenomeen. Inmiddels is zo’n beetje heel Nederland voorzien van fietsknooppunten. Even terzijde: de knooppuntenroutes zeggen  niet per se iets over de schoonheid van een gebied.

Handig hoor, fietsen langs knooppunten
Ik vind het echt een uitkomst, dat fietsen langs knooppunten. Je hoeft niet al te hard na te denken bij de hoeveelste afslag je ook alweer naar links moest, je moet gewoon goed op de bordjes letten. Al vergt dat trouwens nog wel wat oefening en aandacht. Bordjes staan de ene keer laag bij de grond, waar je ze bij hoog bermgroen soms over het hoofd ziet, en een andere keer weer hoog op een paal. En een enkele keer ontbreekt er zelfs weleens een bordje. Als je net als ik nogal snel afgeleid bent door andere zaken, of slap zit te ouwehoeren met je fietsgenoot, is een bordje snel gemist.

Al met al is fietsen langs knooppunten veel gemakkelijker dan ouderwets kaartlezen, en het biedt mogelijkheden om zelf routes samen te stellen. Dat kan gewoon met een papieren fietskaart, zoals die van Falk (mijn favoriete kaarten wegens de leesbaarheid en fijne grote schaal) of van de ANWB. Ik kan geen nummers onthouden dus schrijf ze dan op mijn hand of een briefje.

Routebordjes Jisperdijk

Bordje weg?
Ontbreekt er onderweg een knooppuntenbord of LF-bord? Dan kun je dat melden op Bordje Weg. Er is een bijbehorende app met dezelfde naam, dan kun je het ter plekke melden en wordt met gps meteen je locatie bepaald.

Knooppunten op fietsenopdefiets.nl
Bij de fietsroutes op deze site vermeld ik als de route (deels) langs knooppunten gaat, altijd de knooppunten. Stations zijn meestal geen knooppunt dus er staat ook altijd bij wat het dichtstbijzijnde knooppunt bij een station is. Waar mogelijk maak ik een knooppuntenroute aan op route.nl of routeplein.nl, die je dan kunt downloaden via een van de bijbehorende apps. De link naar de route vind je dan steeds onderaan het artikel. Lees mijn recensies over fietsrouteplanners en apps.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Knooppuntenpaaltje

5 reacties op Fietsen langs knooppunten

 1. Emma zegt:

  Hoi, maak je ook eens een post over België? Wij gaan een weekje in Koksijde logeren en nemen onze fietsen mee. Werkt het net zo met knooppunten? Ik las wel iets op de site van waar we ons appartement huren maar nu ook niet zo behulpzaam http://www.ultimmo.be/NL/nieuws/fietsroutes-aan-de-kust-213621.

  • Hoi Emma, helaas heb ik nog niet in België gefietst maar ik wil dat wel graag een keer doen. Hopelijk deze zomer nog een keer. Ik heb gelezen dat het fietsknooppuntennetwerk in België begonnen is dus ik zou verwachten dat het daar net zo werkt. Als ik erop google kom ik van alles tegen, dus waarschijnlijk kun je daar het beste je informatie vandaan halen. Veel fietsplezier!

 2. harma zegt:

  Hallo het knooppunten fietsen is leuk maar staan de bordjes altijd rechts of is het dan links en dan rechts vind dit erg verwarrend groetjes harma

  • Hoi Harma, ik heb er nog geen lijn in kunnen ontdekken. Soms vind je de knooppunten rechts, soms links. Soms bovenaan een paal en een andere keer weer op een laag paaltje (in het hoge gras). Het is inderdaad altijd opletten en ik rijd dus ook weleens verkeerd. Ik probeer daarom altijd wel een algemeen idee in mijn hoofd te hebben van de richting en route. Maar ik vind knooppunten nog altijd een uitkomst en veel gemakkelijker dan kaartlezen tijdens het fietsen!

 3. Harm Spaans zegt:

  Helder verhaal, ik zie bij het fietsen altijd die bordjes en vroeg me toch of dat nou handig zou zijn. Thuis moet je wel met de kaart /app aan de slag begrijp ik nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s