Fietsroute Den Dolder – vliegbasis Soesterberg – Soest (± 20 km)

Wat een feest, vliegen, ik bedoel fietsen, over de oude landingsbaan van de voormalige vliegbasis Soesterberg! Net alsof je iets illegaals doet, zoals over de snelweg fietsen. Waar kun je nou over zo’n uitgestrekte weg fietsen zonder auto’s? Wat een enorm terrein! En dan hadden we ook nog een fotogenieke blauwe lucht met witte wolken.

Landingsbaan vliegbasis Soesterberg

Op de landingsbaan van vliegbasis Soesterberg

Van Utrecht naar Soesterberg fietsen is goed te doen maar we hebben voor het gemak de trein genomen naar Den Dolder. Als je dan langs het spoor een stukje doorfietst richting Soest, kun je al na een paar kilometer het terrein van Park Vliegbasis Soesterberg op. Je hebt overigens nog andere ingangen en er is in totaal 10 kilometer fietspad op het terrein, zie de praktische informatie en kaartje van vliegbasis Soesterberg.

Vliegbasis Soesterberg

Vliegbasis Soesterberg

Het terrein van de vliegbasis is tegenwoordig natuurgebied. Het is alleen nog in gebruik voor zweefvliegtuigen. Let op: in het broedseizoen kun je hier niet fietsen of wandelen, behalve met een rondleiding van het Utrechts Landschap. Dat is ter bescherming van onder andere de veldleeuwerik die in rap tempo in aantal afneemt in Nederland.

Nationaal Militair Museum

Nationaal Militair Museum

Je kunt wel het hele jaar naar het Nationaal Militair Museum Soesterberg, dat ook de moeite waard is. Op zich heb ik het niet zo op al dat oorlogstuig en militair gedoe, maar het is ook geschiedenis en daarom toch interessant. Alles is prachtig tentoongesteld, je loopt zo tussen de tanks en onder de vliegtuigen door. Als je het museum niet in wil, kun je zonder te betalen of je museumjaarkaart te trekken net na de ingang de lift nemen naar een uitkijktoren met prachtig uitzicht op het immense terrein. Bij helder weer kun je onder andere Utrecht zien liggen. Bij het museum kun je trouwens ook fietsen huren.

Soesterduinen

Soesterduinen

Na Soesterberg zijn we nog doorgefietst naar Soest, via het bos en de mooie Soesterduinen met bloeiende heide, om te eindigen bij een van mijn favoriete plekken in de omgeving van Utrecht: het DLC-Café in het oude stationsgebouw van station Soestdijk, met terras op het perron.

Soesterduinen

Soesterduinen

Fietsroute en knooppunten
Station Den Dolder – knooppunt 95 – tussen 95 en 8 het terrein van Park Vliegbasis Soesterberg op en daar naar hartenlust rondfietsen – knooppunt 55 bij het museum – 56 – 57 – 58 – 59 – 69 – 68 – 67 – station Soestdijk.

Je kunt deze fietsroute bekijken op de site of app van route.nl fietsroute nummer 317703 Soesterberg. De route klopt niet helemaal met hoe wij hebben gefietst maar is niet anders te maken op route.nl.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

DLC-Café op station Soestdijk, Soest

DLC-Café op station Soestdijk, Soest

Gefietst op 29 augustus 2015

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s