Dordrecht – Woudrichem – Leerdam (50 km)

Dit jaar heb ik niet zoveel nieuwe routes gefietst. Natuurlijk heb ik wel gefietst dit jaar maar vooral korte tochtjes in de buurt van Utrecht en wat gouwe ouwe zoals Culemborg – Rhenen. Die zijn altijd leuk om te fietsen en van maand tot maand ziet het er anders uit als er weer andere planten bloeien of gegroeid zijn.

De route Dordrecht – Leerdam was niet helemaal ontontgonnen gebied, ik was op delen ervan al weleens geweest waardoor ik nu wat ontbrekende lijntjes kon invullen op de kaart. Doel was eten en overnachten bij Herberg de Kop van ’t Land. Daar eet je subliem en het is een heerlijke plek waar je ook nog eens fijn kunt blijven slapen na het eten. Handig als je niet naast de deur woont.

Onze fietsen naast het lavendelrijke terras van de Kop van 't Land

Onze fietsen naast het lavendelrijke terras van de Kop van ’t Land

De eerste dag hebben we niet veel kilometers gemaakt. Van station Dordrecht via het mooie Villa Augustus, waar je lekker kunt lunchen, door naar de Kop van ’t Land. Dat is maar een kilometer of 15. Eerst een rondje fietsen (of wandelen) door het prachtige historische centrum van Dordrecht is trouwens ook een aanrader.

Villa Augustus, Dordrecht

Villa Augustus, Dordrecht

Nadat we onze bagage in onze kamer hadden gezet, zijn we nog even overgestoken met de pont naar de Biesbosch. Recht tegenover de Kop van ’t Land ligt een deel van de Biesbosch waar je kunt fietsen en waar het stikt van de vogels en de mooie vergezichten. Ook is hier het gloednieuwe Biesboschmuseum (bij knooppunt 8). Een bijzonder gebouw dat van buiten in de omgeving opgaat doordat het grotendeels begroeid is, en van binnen is het heel licht met prachtig uitzicht over het water. We hebben daar nog een boottocht gedaan maar die was wel heel slaapverwekkend.

Tussen de Kop van 't Land en Werkendam

Tussen de Kop van ’t Land en Werkendam

Na een heerlijk ontbijt en gezelligheid bij de herberg zijn we de volgende dag weer met de pont overgestoken naar de Biesbosch en nu met de wind in de rug over de dijk richting Werkendam gezoefd, door naar Woudrichem, een klein vestingstadje. Je kunt daar een uitstapje maken naar Slot Loevestein. Wij hebben daar de veerboot genomen naar Gorinchem, ook een mooi stadje. Vervolgens door naar Leerdam waar we op de trein zijn gestapt. Je kunt trouwens ook doorfietsen naar Culemborg of de route verbinden met de Lingeroute.

Rivier de Merwede bij Werkendam

Rivier de Merwede bij Werkendam

Er zaten erg mooie stukjes in deze tocht, maar ik vond een deel ook een pietsje saai. Je fietst de hele tijd langs water, maar soms zie je er door bomen, soms door bebouwing en nu tijdelijk ook door werkzaamheden hele stukken niets van. Misschien ben ik verwend door andere tochten in Rivierenland. Maar er zijn ook erg uitgestrekte stukken zoals het eerste deel en erg mooie uitzichten op de rivier, zoals tussen Arkel en Kedichem. Een paar kilometer voor Woudrichem had ik het geluk om 6 lepelaars te spotten.

Zicht op Gorinchem vanaf de veerboot vanaf Woudrichem

Zicht op Gorinchem vanaf de veerboot vanaf Woudrichem

Tip: pak je liever alleen stoptreinen omdat je daar veel makkelijker met de fiets in kunt, en kom je uit de richting van Utrecht, dan kun je ook via Geldermalsen naar Dordrecht reizen in plaats van via Rotterdam.

Fietsroute en knooppunten
Station Dordrecht – 84 – 83 – 44 – 43 – 2 – 4 – 10 – 30 – 23 – 80 – 31 – 32 – 50 – 53 – 39 – 37 – 36 – 33 – 57 – Station Leerdam.

Je kunt deze fietsroute bekijken op de site of app van route.nl. fietsroute nummer 317480 Dordrecht Leerdam.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Bij Kedichem

Bij Kedichem

Gefietst op 17 en 18 juli 2015

Dit bericht werd geplaatst in Rivierengebied, Zuid-Holland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s