Fietsroute Waterland boven Amsterdam, langs Durgerdam, Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland, Ransdorp en Holysloot (± 55 km)

Uitdammerdijk langs het IJmeer, richting Uitdam

Uitdammerdijk langs het IJmeer, richting Uitdam

Het IJsselmeer, sloten, meertjes, riviertjes: overal water. Weilanden zoals je ze ziet op oude schoolplaten met weelderige begroeiing, waterplanten en nergens een rechte lijn te bekennen. Koeien, schapen, vogels. Mooie dorpjes met in alle kleuren blauw, grijs en groen geschilderde met hout betimmerde huisjes. Dat is Waterland. Fiets in noordelijke richting Amsterdam uit en je bevindt je in dit prachtige, überhollandsche gebied.

Durgerdam

Durgerdam

Onze fietstocht meanderde net als de riviertjes in Waterland. Van Durgerdam naar Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland (het enige wat grotere dorp op deze route, fiets er vooral even een rondje doorheen), Ransdorp, Holysloot en weer via Durgerdam terug naar Amsterdam. Het pontje bij Holysloot ging niet omdat het in september op doordeweekse dagen niet vaart, maar later zagen toch een pad naar het dorpje. Dus toch nog maar even langs Holysloot. Dat moest gewoon vanwege de geweldige naam. En dit keer (ik was al eerder in Waterland geweest) eindelijk ook Ransdorp (met de onaffe stompe kerktoren) en Broek in Waterland bezocht. Met als resultaat gemoedsrust, flink wat kilometers op de teller en een gloeikop van een middag wind en zon.

Fietskruispunt langs Uitdammerdijk

Fietskruispunt langs Uitdammerdijk

Op een mooie dag kan het best druk zijn in Waterland. Veel fietsers uit Amsterdam maar ook toeristen die wat van de omgeving willen zien. Je kunt je tocht ook uitbreiden door naar Marken te fietsen. Behoorlijk toeristisch daar maar zeker leuk om een keer gezien te hebben. Monnickendam is ook leuk, heb ik me laten vertellen. Eigenlijk kun je in dit gebied gemakkelijk een paar keer gaan fietsen. Fietsvriendin A. en ik gaan de kant van Den Ilp nog verkennen. Hoe dan was dit niet de laatste fietstocht in dit mooie gebied boven Amsterdam.

Uitspanningen

Schapen bij Ransdorp

Schapen bij Ransdorp

Fietsroute en knooppunten
Station Amsterdam Amstel – 52 – 46 – 47 – 79 – 77 – 52 – 53 – 54 – 57 – 1 – 41 – 76 – 42 – 43 – 44 – 78 – 79 – 47 – 46 – 52 – station Amsterdam Amstel.

Je kunt deze fietsroute bekijken op de site of app van route.nl, nr. 175495.

Tips:

  • Als het veerpontje bij Holysloot vaart, neem dat dan vooral, dat scheelt veel kilometers, en het schijnt ook een leuk stukje van de route te zijn.
  • Deze route kun je korter maken als je fietst vanaf station Amsterdam Muiderpoort, maar dat is niet vanaf alle reisrichtingen een handig station.
  • Als je met de trein gaat, kijk dan of je een sprinter kunt nemen. Die doet er wat langer over, maar in de intercity’s van en naar Amsterdam zitten de paar tussenbalkons waar je fiets mag neerzetten vaak erg vol en moet je soms een trein laten passeren.
Zicht op Ransdorp vanaf kruispunt Durgerdam

Zicht op Ransdorp vanaf kruispunt Durgerdam

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 3 september 2014

Dit bericht werd geplaatst in Noord-Holland. Bookmark de permalink .

Een reactie op Fietsroute Waterland boven Amsterdam, langs Durgerdam, Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland, Ransdorp en Holysloot (± 55 km)

  1. Pingback: Mijn top 3 fietstochten van 2014 | Fietsen op de Fiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s