Fietsroute Utrecht – Weesp langs de Vecht (46 km)

De Vecht bij Breukelen

De Vecht bij Breukelen

Fietsend van Utrecht naar Weesp kom je voorbij de prachtigste stukjes langs de rivier de Vecht. Je fietst grotendeels langs de rivier waar altijd bootjes varen, en je komt langs mooie dorpjes, sluisjes, bruggen, buitenplaatsen, forten en molens. Bij zuidenwind is het heerlijk fietsen met de wind in de rug van Utrecht naar Weesp en dan met de trein terug, of natuurlijk andersom als de wind uit het noorden komt.

Fort Uitermeer en terras

Fort Uitermeer en terras

Als je deze route fietst, heb je het grootste deel van de Vecht gezien. De Vecht begint namelijk in het centrum van Utrecht, bij de Weerdsingel, en eindigt bij het mooie plaatsje Muiden (bij het Muiderslot), waar je natuurlijk nog naar door kunt fietsen als je fut hebt voor meer kilometers. Zie ook de fietsroute langs forten en vestingstadjes Naarden – Muiden – Weesp. Het stuk tussen Maarssen en Loenen aan de Vecht is op mooie zondagen behoorlijk druk, zowel op het water als erlangs. Waarschijnlijk omdat dit stuk van de route overlapt met diverse fietsroutes in het plassengebied, zoals de fietsroute Vechtplassen van Natuurmonumenten.

De Vecht bij Oud Zuilen

De Vecht bij Oud Zuilen

Er zijn meer dan voldoende uitspanningen onderweg in de verschillende dorpjes die je passeert en ertussen. Culinaire hoogstandjes heb ik er nog niet ontdekt (tips zijn welkom), maar wel een paar mooie terrassen, zoals:

  • Fort aan de Klop, bijzondere plek aan de rand van Utrecht.
  • Het terras aan de slotgracht van Slot Zuylen, en het terras van Restaurant Belle aan de Vecht bij Oud Zuilen, net buiten Utrecht.
  • Het Wapen van Nigtevecht, bruin eetcafé met terras op het water in Nigtevecht. Je zit bijna tussen de langsvarende bootjes en als het even stil is, hoor je de weidevogels van de polder aan de overkant of de watervogels op de rivier. Prima tosti’s!
    Oversteken vanaf Nederhorst den Berg met het gratis pontje Kantjeboord II. Let op: dit vaart niet de hele dag.
  • Restaurant Uit & Meer bij fort Uitermeer, vlakbij knooppunt 47. Een prachtige plek, schitterende koektrommel van een fort, met wijds uitzicht op de Vecht. Helaas gesloten toen wij er waren dus ik moet nog een keertje terug om het uit te proberen.
Veerpont Kantjeboord II tussen Nigtevecht en Nederhorst den Berg

Veerpont Kantjeboord II tussen Nigtevecht en Nederhorst den Berg

Knooppunten en kaart
Station Utrecht – 31 – 28 – 45 – 46 – 84 – 2 – 25 – 4 – 2 – 1 – 41 – 40 – 46 – 47 – 45 – 44 – station Weesp.

Je kunt deze fietsroute bekijken op de site of app van route.nl, nummer 148114.

De Vecht bij Weesp

De Vecht bij Weesp

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 5 mei 2014

Fietsroutebordjes

Dit bericht werd geplaatst in Noord-Holland, Utrecht stad & provincie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Fietsroute Utrecht – Weesp langs de Vecht (46 km)

  1. Pingback: Fietsroute Vechtplassen van Natuurmonumenten (28-38 km) | Fietsen op de Fiets

  2. Pingback: Fietsroute van Utrecht naar Slot Zuylen | Fietsen op de Fiets

Plaats een reactie