Fietsroute Utrecht – Amelisweerd – Hollandsche Rading (42 of 30 km)

Fietsvriendin A. jubelde al een paar weken over een voorheen onbekend fietspad door de weilanden richting Hollandsche Rading. Je kon volgens haar bovendien ook nog eens lekker eten bij Perron Peet in Hollandsche Rading. “En de pinksterbloemen staan nu in bloei!” Ik mee dus. Over de nieuwe fietspaden, tussen de pinksterbloemen en het koolzaad, richting een lekker stuk cake.

Fietspad tussen Westbroek en Hollandsche Rading

Fietspad tussen Westbroek en Hollandsche Rading

Ten noorden van Utrecht, boven Overvecht, zijn de laatste jaren veel nieuwe fietspaden en wandelpaden aangelegd. Een rondje googlen leert mij dat dit gebied een naam heeft: Noorderpark. In het Noorderpark bevinden zich de dorpen Groenekan, Hollandse Rading, Maartensdijk, Tienhoven, Oud Maarsseveen en Westbroek. In dit agrarische gebied wordt veel gedaan voor de natuur en daarnaast wordt het steeds meer ingericht als recreatiegebied. Hier krijgen Utrechters gelukkig wat fiets- en wandelruimte terug waar dat aan de kant van vinexwijk Leidsche Rijn is verdwenen.

Fort Voordorp

Fort Voordorp (niet toegankelijk)

Een groot deel van dit gebied ken ik al vrij goed. Ik fiets graag deze fietsroute van Utrecht naar Tienhoven en sla dan ook wel eens een ander pad in. Maar het is fijn om nog meer afsla-mogelijkheden te hebben en altijd fijn om er te fietsen vanwege het mooie Hollandse weidelandschap met kleine dorpjes en hier en daar een plek om uit te rusten. En op deze mooie voorjaarsdag koeien in de wei, veldbloemen, kieviten en buizerds.

Groenedijk tussen Utrecht en Westbroek

Groenedijk tussen Utrecht en Westbroek

De fietstocht van Utrecht naar Hollandsche Rading die ik heb gemaakt, ben ik begonnen in Amelisweerd, een fietsroute van 44 kilometer. Je kunt Amelisweerd en De Bilt ook overslaan, dan is het een kilometer of 30. Wil je juist meer kilometers maken, dan kun je nog doorfietsen naar Lage Vuursche. Op de site van de Agrarische Natuur Vereniging Noorderpark vind je nog meer suggesties voor fietsroutes in het Noorderpark.

Perron Peet, Hollandsche Rading

Perron Peet, Hollandsche Rading

Leuke tussenstops

  • Landgoed Oostbroek (bij de langere route vlakbij knooppunt 88, een klein stukje van de route af): mooi landgoed van de Stichting Utrechts Landschap met een stukje bos, boomgaard, kruidentuin, schapen en lakenvelder varkens. Ook een winkel en een groot terras, maar helaas alleen automatenkoffie en -thee.
  • Perron Peet in het stationshuisje van station Hollandsche Rading. Wij aten er een Turkse pizza, een puike tosti en heerlijk smeuïge broodcake. Waarschuwing: je wil van alle taarten in de vitrine een stuk mee naar huis nemen.
Terras landgoed Oostbroek, De Bilt

Terras landgoed Oostbroek (Stichting Utrechts Landschap), De Bilt

Knooppunten
Utrecht Centraal Station – 41 – 44 – 87 – 88 – 89 – 90 (via het Groenedijksepad) – 93 (via de Korssesteeg) – 29 – 99 – 92 – 91 – 90 – 28 – 31 – Utrecht Centraal Station.
Je kunt deze route inkorten door de knooppunten 41 t/m 89 over te slaan.

Bekijk deze fietsroute op de site of app van route.nl. nr. 191696.

Boomgaard landgoed Oostbroek, De Bilt

Boomgaard landgoed Oostbroek, De Bilt

Vond je dit leuk om te lezen?
Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 16 april 2014

 

Dit bericht werd geplaatst in Utrecht stad & provincie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Fietsroute Utrecht – Amelisweerd – Hollandsche Rading (42 of 30 km)

  1. Pingback: Fietsroute Utrecht – Tienhoven – Utrecht (33-38 km) | Fietsen op de Fiets

  2. Rachel Groenendijk zegt:

    leuk dit te lezen, ruiterpad loopt ernaast dus ik was op zoek naar route en hoe deze precies liep en mijn stalgenootje is eigenaresse van Perron Peet het eettentje. Mooie foto’s ook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s