Fietsroute Breda – Meersel-Dreef (28 km)

Eindelijk ben ik weer eens gaan fietsen waar ik ben geboren en getogen: in Breda. En dan meteen een van de leukste routes die je daar kunt fietsen, naar Meersel-Dreef, net over de Belgische grens. Voor veel Bredanaars vaste prik op een mooie zondagmiddag. Voor niet-Bredanaars extra leuk met een rondje door de Bredase binnenstad erbij.

Begin van het fietspad langs de Mark, Breda

Begin van het fietspad langs de Mark

Een fietstochtje naar Meersel-Dreef is niet voor niets zo populair. Het gebied langs het slingerende riviertje de Mark is groen, rustig (behalve op zondag) en je bent meteen de stad uit. Bosliefhebbers kunnen door het Mastbos fietsen. De aantrekkingskracht van Meersel-Dreef zit ‘m in Belgisch bier, frieten, een speeltuin, een Mariatuin, en voor sommigen ook de rookwaren die goedkoper zijn dan in Nederland. En echt ver weg is het ook niet.

Langs de Mark, aan de rand van Breda

Langs de Mark, aan de rand van Breda

Vanaf station Breda fiets je door stadspark Het Valkenberg meteen het centrum in. Daar kun je kiezen uit de vele terrassen op de Grote Markt of aan de voet van de Grote Kerk om even koffie te drinken of een worstenbroodje te eten voor je aan de fietstocht begint. Het is leuk om even rond te kijken in de binnenstad. Bijvoorbeeld het Begijnhof aan de rand van het Valkenberg, het Spanjaarsgat en de oude straten rondom de Grote Kerk. Of even winkelen in de hoek Sint Annastraat, Veemarkststraat en Sint Janstraat.

Langs de Mark, tussen Breda en Meersel-Dreef

Langs de Mark, tussen Breda en Meersel-Dreef

Je fietst de stad uit over de statige Baronielaan, onder het Mastbos langs en daar begint het fietspad langs de Mark. Die volg je helemaal tot je bij Meersel-Dreef bent. Als je meer kilometers wilt maken, kun je het riviertje blijven volgen, bijvoorbeeld tot Meer of Hoogstraten. Wij zijn afgestapt in Meersel-Dreef om een biertje te drinken op het grote terras van het klooster van de paters Kapucijnen. Hier hebben ze Westmalle recht van het vat en ander lekker bier. Ideaal ook voor mensen met kinderen vanwege de grote speeltuin. Tegenover het klooster ligt de Mariatuin, een heus bedevaartsoord met Mariagrot. Ga er vooral even kijken. Op de Dreef, de lange straat waar het klooster en de tuin zich bevinden, zijn nog meer cafés, frituurs en een bakker en winkel waar je heiligenbeelden kunt kopen en ansichtkaarten van de Mariagrot. Mijn ouders halen er altijd mayonaise en Belze pickles. Bekijk voor meer informatie deze fraaie website van Meersel-Dreef, zo maken ze ze tegenwoordig niet meer.

Mastbos, Breda

Mastbos

Terug naar Breda zijn we over de Dreef, langs Galder en door het Mastbos gefietst. Het Mastbos is een dennenbos en een beetje een veredeld stadspark waar het vrij druk kan zijn. Desalniettemin zijn er mooie stukken in het bos en is het leuk om doorheen te fietsen. Al is de route langs de Mark wat mij betreft veruit het mooist. Als je het Mastbos uitkomt, zie je Kasteel Bouvigne.

Bredase frieten van Frituur Christ

En hier was het natuurlijk om te doen: frieten van Frituur Christ

Omdat bij het enige frietkot dat open was in Meersel-Dreef de frieten er nogal bleek uitzagen, hebben we onze trek bewaard en in Breda heerlijke frieten gegeten bij Frituur Christ. Frituur Christ vind je op de hoek Keizerstraat-Vierwindenstraat. Al jaren een begrip en een sterke aanrader van uw gids. Op de Google-Maps-routekaart hieronder vind je de route erlangs. Ga daarna vooral nog even wat drinken in een van de vele Bredase cafés. Wij zijn afgestapt bij Café de Bommel in de Halstraat, een zijstraat van de Grote Markt. Het café waar ik in mijn jeugd heel wat uren heb doorgebracht en waar het nog steeds gezellig is.

Grote Markt Breda

Grote Markt Breda

Knooppunten
Station Breda – via binnenstad Breda naar 82 – 83 – 36 – 41 – 43 – 14 – via de Dreef in Meersel-Dreef naar 42 – 05 – 83 – 82 – via binnenstad Breda naar station Breda.

Je kunt deze fietsroute bekijken op de site of app van route.nl. fietsroute nr. 184448.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 28 september 2013

 

Dit bericht werd geplaatst in Brabant. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s