Fietsroute Texel

Waddendijk onder Oudeschild Texel

Waddendijk onder Oudeschild

Eigenlijk kun je gewoon je neus achterna fietsen op Texel. Het is namelijk overal mooi op het eiland. Onlangs ben ik er voor het 2e achtereenvolgende jaar een week geweest en ik vond het er weer geweldig. Texel heeft een zeer afwisselend landschap met stranden, duingebieden, polders en bos. Met heel veel vogels en schapen. En altijd die uitgestrekte, oneindige wolkenluchten. Zelfs als het weer tegenzit, is het er prachtig.

Tijdens onze weekje Texel hadden we helaas niet het mooie najaarsweer waar we op gehoopt hadden maar gelukkig ook niet de voorspelde continue plensbuien. We konden dus toch veel naar buiten, al hebben we vanwege de soms stevige wind af en toe gewandeld in plaats van gefietst.

Strand bij Paal 12 Texel

Strand bij Paal 12

Een van de voordelen van Texel is dat het zo makkelijk te bereiken is. De boot gaat elk uur (in drukke periodes elk halfuur) en doet er maar 20 minuten over. Als je de fiets meeneemt in de trein, rijd je in 10 minuten van station Den Helder naar de boot. Je kunt natuurlijk ook een fiets huren op het eiland. Neem er dan wel een met versnellingen. (Toevoeging augustus 2014: als je in de buurt van Den Burg verblijft, dan zijn de nieuwe, licht rijdende Batavus-fietsen van Kooiman Tweewielers een aanrader.)

Een ander voordeel van Texel is dat het er wat wereldser is dan op de meeste andere eilanden. Er zijn meer strandtenten en cafétjes onderweg, je hebt er iets grotere supermarkten en je kunt er beter uit eten. En toch is de schoonheid van de natuur er absoluut niet minder om en is het er op de meeste plekken ontzettend rustig en stil.

Boven Den Hoorn, bij knooppunt 11, Texel

Boven Den Hoorn, bij knooppunt 11

Fietsen op Texel
Texel heeft, zo jubelt de VVV, wel 135 kilometer fietspad. Je fietst er zo van het ene het andere landschap in. Texel heeft prima fietspaden, veel rustige wegen en een knooppuntennetwerk waarmee je gemakkelijk zelf een route kunt samenstellen.

Ik vind het hele eiland prachtig, behalve De Koog, dat is een toeristische poppenkast waar ik het liefst met een grote boog omheen fiets. Texel is best in een paar dagen te fietsen als je per se wil, maar dan heb je het toch niet helemaal begrepen. Je moet namelijk nogal eens stoppen voor een foto, om van een mooi uitzicht te genieten of om vogels te begluren door de verrekijker. En er zijn zoveel leuke dingen te doen: een Skuumkoppe drinken op een terras, rond voedertijd naar de zeehonden in Ecomare, een wandeling maken over het strand, door de Slufter of duingebied, vanuit Oudeschild met een boot mee voor een wandeling over een zandplaat, bij een strandpaviljoen een boekje lezen in de zon, etc. Ga dus gewoon lekker fietsen en geniet van wat je onderweg tegenkomt. Texel is niet ver weg, je kunt altijd nog een keer teruggaan.

Boottochtje naar een zandbank met de TX-20, Texel

Boottochtje naar een zandbank met de TX-20

Fietsroutes op Texel
Natuurlijk heb ik wel een paar tips voor waar het leuk fietsen is:

  • De hele Waddenkant is prachtig om langs te fietsen. Vanaf de veerhaven loopt er een bijna ononderbroken fietspad helemaal naar het noorden. Je fietst over de waddendijk, kijkt uit over de zee en soms ook over het land achter de dijk. Het is prachtig bij hoog en bij laag water en er zijn vaak veel vogels. Aan de waddenkant van het eiland ligt een aantal vogelreservaten. Soms moet je daarvoor wel even van de dijk af.
  • De Hoge Berg, het glooiende gebied onder Den Burg en Oudeschild. Je kunt er een route van maken van Den Burg naar Oudeschild en terug via de mooie dorpjes Oost, Oosterend en De Waal.
  • Ik vind het stuk langs de duinen bij Den Hoorn erg mooi. Bijvoorbeeld ten zuiden van het bos bij knooppunt 5 via 11 en 10 naar Den Hoorn en via 9, 8 en 6 naar 1, de veerhaven. Ook mooi om even onder de Mokbaai langs te fietsen. Dit is natuurlijk ook weer gemakkelijk uit te breiden naar andere richtingen. Bijvoorbeeld met een stuk door het bos, door het duingebied naar de strandpaviljoens Paal 12 of Paal 9, of langs de waddendijk naar Oudeschild.
  • De Waal- en Burgerdijk en het Burgerdijkje. Een deels verhoogd pad langs Polder Waal en Burg, een heel mooi stukje polder en vogelgebied. Je kunt er bijvoorbeeld een tochtje om de polder van maken, uitbreiden naar de dorpjes Waal, Oosterend en Oost, of van De Waal over het dijkje doorfietsen naar de Slufter.
  • Alles waar op de kaart een vogelgebied staat aangegeven, is tegelijkertijd een mooi gebied met water, diverse kleuren begroeiing en weids uitzicht. Gewoon langs vogelgebieden gaan fietsen, levert dus vanzelf een mooie fietsroute op.
  • Het is er bij mij nog niet van gekomen, maar je kunt zelfs een dagje naar Vlieland en zorgen dat daar fietsen voor je klaar staan. Vrienden hebben dit vorig jaar gedaan en het klonk geweldig. Zie de website van Rederij De Vriendschap.

Als je een goede kaart met knooppunten aanschaft, kun je heel eenvoudig zelf je routes plannen. Het is ook leuk om niet te veel te plannen en maar te zien waar je uitkomt.

Het waait op de Wadden vaak wat harder dan op het vasteland. Daar kun je een beetje rekening mee houden als je op pad gaat. Bijvoorbeeld door op de heenweg tegen de wind in te fietsen als dat mogelijk is, dan valt het terug alleen maar mee. Of probeer een deel wind tegen door het bos te fietsen, daar fiets je toch meer beschut.

Vogelkijkhut bij Dijkmanshuizen (boven Oudeschild) Texel

Vogelkijkhut bij Dijkmanshuizen (boven Oudeschild)

Meer fietsroutes op Texel
Fiets je graag een vooraf uitgestippelde route, dan zijn dit prima opties:

Fietskaart Texel:
Falk heeft een uitstekende, gedetailleerde fietskaart van Texel (in samenwerking met Staatsbosbeheer). Er staat ‘wandelkaart’ op maar is het is tevens een fietskaart met knooppunten. Ook de vogelgebieden staan er duidelijk op aangegeven.

Heb je nog geen kaart en wil je alvast een idee hebben van hoe Texel eruitziet, zoek op Google Afbeeldingen op ‘kaart Texel’.

Fietsen langs de Waddendijk Texel

Fietsen langs de Waddendijk

Eten en drinken

  • Strandpaviljoens: er zijn heerlijk veel strandpaviljoens op Texel. Hoe verder zuidelijk je komt, hoe langer de weg er naartoe is door duinen of bossen. Paal 12 is mijn favoriet. Lichtblauw geschilderd, met een nonchalante inrichting, vriendelijke bediening en eenvoudig maar best lekker strandtent-eten en lekkere koffie, thee en zelfgemaakte taart. Verder zijn alle varianten strandpaviljoen vertegenwoordigd op Texel, van VT-wonen interieur (paal 17) tot ronduit oubollig (paal 20) tot rustiek hip (paal 9) en alles wat ertussen zit. Aan de Westkant zit aan het einde van elke verharde weg een strandpaviljoen. Deze zijn niet allemaal het hele jaar open. En in het noorden, bij de Cocksdorp, vind je strandpaviljoen Kaap Noord.
  • Restaurants: uitschieters vind ik De Kern (Italiaans) en De Luwte in Den Burg en ’t Pakhuus in Oudeschild. Allemaal maken ze veelvuldig gebruik van Texelse producten. De Luwte en De Kern vind ik bovendien erg mooi van binnen. Het Pakhuus is een prachtig pand met mooie serre. Ook prima is Freya in Den Burg.
  • Texelse producten: je kunt onderweg gemakkelijk je fietstassen vullen met allerlei lekkers van Texel. Op de site van Echt Texels Product lees je wat er allemaal te koop is en kun je een fietsroute downloaden.

Wandelen op Texel
Ach welja, wandeltips kunnen ook best op een fietsblog. Fietsen en wandelen is namelijk prima te combineren op Texel. Een mooie, niet te lange wandeltocht die we hebben gemaakt is van strandpaviljoen Paal 12 via het duingebied naar strandpaviljoen Paal 9 en langs het strand weer terug naar Paal 12. Ook een aanrader is wandelen vanuit de Cocksdorp naar paal 28, over het strand naar de vuurtoren en langs de wadkant terug naar de Cocksdorp. Het strand is daar, zeker bij eb, enorm uitgestrekt. Bij paal 9 kun je een mooie strandwandeling maken richting de zuidelijke punt van het eiland.

Duingebied Bollekamer bij Paal 9 Texel

Duingebied Bollekamer bij Paal 9

Praktische informatie
Heel veel praktische informatie over Texel vind je op de site van VVV Texel.
Daar kun je ook het lollige zadelschaap kopen om je zadel mee tegen de regen te beschermen.

Texelse schapen

Texelse schapen

Dit overzicht van Texel is natuurlijk niet compleet. Ik ben nog niet overal geweest en heb nog een verlanglijstje voor de volgende keer. Tips zijn altijd welkom.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst van 13-19 september 2013

Dit bericht werd geplaatst in Noord-Holland, Zee & kust. Bookmark de permalink .

Een reactie op Fietsroute Texel

  1. Pingback: En wéér een weekje gefietst op Texel | Fietsen op de Fiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s