Fietsroute Alkmaar – Bergen aan Zee – Heiloo (25 km)

Een vakantiedag aan zee op de fiets, dat kan ook als je niet vlakbij zee woont. Neem gewoon je fiets mee in de trein. Vanaf station Alkmaar is het maar 11 kilometer naar Bergen aan Zee. En vanaf bijvoorbeeld de stations Heiloo en Castricum fiets je ook zo naar de kust. Mogelijkheden genoeg dus. Enig nadeel: op mooie zomerdagen is het soms proppen in de fietscoupés of wachten op een volgende trein, want dan hebben meer fietsers hetzelfde idee. Op dit traject rijden alleen intercity’s en die hebben helaas erg weinig fietsruimte.

Strandhuisjes Bergen aan Zee

Strandhuisjes Bergen aan Zee

In de afgelopen 6 jaar ben ik bijna elke zomer wel één of meer keren van Alkmaar naar Bergen aan Zee gefietst. Het fietsen is dan soms bijzaak, je wil tenslotte ook gewoon fijn naar het strand. Andere keren heb ik er bijvoorbeeld wel een langere fietstocht van gemaakt door Bergen, Schoorl, en Groet (om een kaart met ‘Groeten uit Groet’ te kopen) en natuurlijk door het mooie duingebied. Ook ben ik weleens van station Castricum via Castricum aan Zee en Bergen aan Zee naar Alkmaar gefietst.

Loterijlanden tussen Alkmaar en Bergen

Loterijlanden tussen Alkmaar en Bergen

Omdat er meerdere stations zijn, is het heel gemakkelijk om zelf een route samen te stellen, afhankelijk van de windrichting en windkracht en hoeveel kilometers je zin hebt om te fietsen. Je kunt er natuurlijk ook een rondje van maken. Wat je ook kiest, het hele gebied is mooi.

Loterijlanden tussen Alkmaar en Bergen

Loterijlanden tussen Alkmaar en Bergen

Van Alkmaar naar Bergen aan Zee rijd je door het mooie polderlandschap van de Loterijlanden. Aan het strand van Bergen aan Zee is het prettig toeven. Het publiek is er vrij rustig en er is plek zat als je niet te beroerd bent om een stukje door te lopen. Van Bergen aan Zee naar Heiloo fiets je deels door duingebied en richting Heiloo door polder lang het mooie Zomerdijkje (tussen knooppunt 31 en 32).

Strand Bergen aan Zee (terras Sissy Boy Noord)

Strand Bergen aan Zee (terras Sissy Boy Noord)

In Bergen aan Zee komen belanden we meestal bij Strandpaviljoen Noord. Een mooie plek, met weer eens wat anders dan alleen het standaard strandtentmenu, al vond ik het eten wel wat minder goed dan voorheen. Een stukje noordelijker , zo’n 10 minuten wandelen vanaf SB Noord, ligt het gemoedelijke strandpaviljoen Uit de Kunst.

Duingebied onder Bergen aan Zee

Duingebied onder Bergen aan Zee

Knooppunten
Station Alkmaar – 71 – 7 – 8 – 5 – 4 – 31 – 32 – 33 – 34 – station Heiloo

Je kunt deze route bekijken op de site of app van route.nl nr. 183365.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 21 augustus 2013

Dit bericht werd geplaatst in Noord-Holland, Zee & kust. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s