Fietsroute Haarzuilens en groen Leidsche Rijn vanuit Utrecht (29 km)

Kasteel de Haar, Haarzuilens

Kasteel de Haar, Haarzuilens

Een van de leukere fietsdoelen vanuit Utrecht is Kasteel de Haar in Haarzuilens. Vanuit Utrecht kun je er via vinexwijk Leidsche Rijn langs verrassend groene fietspaden een rondje naartoe maken. Op de terugweg naar Utrecht (of op de heenweg, wat kan jou het schelen) kun je jezelf belonen met een heerlijk ter plekke gebrouwen bier van Brouwerij Maximus.

Brug over Amsterdam-Rijnkanaal

Brug over Amsterdam-Rijnkanaal

Vanaf station Utrecht fiets je langs het spoor over de Cremerstraat langs het spoor via de gele brug over het Amsterdam-Rijnkanaal de stad uit. Je fietst een stukje langs het riviertje de Leidsche Rijn (aha, daar komt de naam van de vinexwijk vandaan), vervolgens Leidsche Rijn in en via wat oude laantjes met knotwilgen en fruitbomen richting Haarzuilens. Op de terugweg ga je langs de Hamtoren en door het Maximapark richting Brouwerij Maximus en dan door een laatste laantje met knotwilgen richting De Meern en over de brug bij zwembad De Hommel terug naar Utrecht. Op deze manier sla je, op de eerste paar kilometer na, grotendeels de oninspirerende blokkendoosdelen van Leidsche Rijn over en rijd je voornamelijk door het groen.

Laantje tussen knooppunt 22 en 13

Laantje tussen knooppunt 22 en 13

Te zien onderweg:

 • Kasteel de Haar: met een hoog Eftelinggehalte maar zonder het geluid van gillende mensen in achtbanen. Een rondleiding in het kasteel is een aanrader, al was het maar voor de keuken met enorm fornuis en rijen koperen potten. Je kunt ook een wandeling maken door de grote, formele kasteeltuin.
 • Haarzuilens: popperig dorpje met huizen met rood-witte luiken, geheel in het teken van het kasteel.
 • Hamtoren: niet te bezoeken want hier wonen gewoon mensen. Wel leuk om even het pad ernaartoe in te slaan en de toren en de schapen eromheen te bekijken. Misschien heb je deze toren weleens gezien vanuit de trein.
 • Natuurgebied Haarzuilens: om het kasteel en het dorp heen maakt Natuurmonumenten het steeds mooier en groener. Je kunt er wandelen en fietsen. Leuk om deze fietsroute nog een stukje mee te verlengen.
 • Haarrijnse Plas: vrij nieuwe zwemplas die is ontstaan door het afgraven van zand voor de vinexwijk ernaast. Met vogelkijkhut.
 • Maximapark: groot park midden in Leidsche Rijn. Je fiets er over het lint, een 8 meter lang autovrij pad voor fietsers, wandelaars, skaters en hardlopers. Geen aangeharkte tuttigheid maar wilde bloemen in de bermen.
Hamtoren

Hamtoren

Uitspanningen met terras

 • Kersenboomgaard de Themaat: boomgaard met winkeltje waar je onder andere kersen, ander vers fruit en sap (uit de koelkast) kunt kopen. Met terras. Tussen knooppunt 13 en 12. In de kersentijd open tot 10 uur ’s avonds!
 • Kasteel de Haar / Haarzuilens: in het dorp zijn een paar cafés en restaurants met terras. Bij de ingang van het kasteel kun je terecht bij Koetshuis de Haar. In het kasteelpark is ook nog een leuk terras maar dan moet je wel eerst entree betalen (gratis met Museumjaarkaart).
 • Brouwerij Maximus: brouwerij met proeflokaal en terras waar ze prima zelfgebrouwen bieren serveren. Op de menukaart kleine gerechten zoals soep en tosti’s en om te snacken onder andere lekkere lokale kazen. Verder een kleine maar goede whiskykaart. Die Leidsche Rijners boffen maar. Aan het meest Oostelijke stukje van het Maximapark, bij knooppunt 21.
 • Anafora: van buurtbewoners heb ik gehoord dat dit een ideale plek is in het Maximapark als je kinderen bij je hebt. Naast een mooie speeltuin en met uitstekende bitterballen.
 • Jasmin Palace: als je van al dat fietsen honger hebt gekregen, dan kan ik je van harte dit restaurant aanbevelen in de Meern. Vlakbij knooppunt 76.
Brouwerij Maximus

Brouwerij Maximus

Knooppunten
Centraal Station Utrecht – 26 – 20 – 22 – 13 – 12 – 11 (voor het kasteel maak je hier even een uitstapje naar rechts) – 10 – 22 – 21 – 19 – 1 – 23 – 26 – Utrecht Centraal.

Je kunt deze fietsroute bekijken op de site of app van route.nl, nummer 148353.

Ook leuk in deze omgeving
Fietsroute van Woerden naar Utrecht via Haarzuilens

Bij de Hamtoren

Bij de Hamtoren

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Utrecht stad & provincie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Fietsroute Haarzuilens en groen Leidsche Rijn vanuit Utrecht (29 km)

 1. Pingback: Fietsen naar zonnige terrassen vlakbij Utrecht | Fietsen op de Fiets

 2. sondij zegt:

  waar is nu die nieuwe fietsbrug over de a2

 3. Pingback: Fietsroute van Utrecht naar Slot Zuylen | Fietsen op de Fiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s