Fietsroute langs forten en vestingstadjes Naarden – Muiden – Weesp (33 km)

Forten van de Hollandse Waterlinie, het Muiderslot, vestingstadjes Naarden, Weesp en Muiden, er is op deze route onderweg genoeg om de fiets voor af te stappen. Zo wordt een fietstocht van zo’n 33 kilometer ineens een dagje weg.

De stukken tussen de stadjes zijn trouwens niet allemaal even spectaculair. Tussen Naarden Vesting en Muiderberg fiets je bijvoorbeeld door een golfterrein en daarna een stuk langs het IJmeer waar je bijna niets van ziet omdat je langs een dijk fietst.

Tussen Muiderberg en Muiden is een mooi stukje polder waarbij je al vanuit de verte het Muiderslot ziet opdoemen, dat eigenlijk verrassend klein is. De boer daar heeft zijn koeien zo fotogeniek mogelijk gepositioneerd. Het Muiderslot is de moeite om te bezoeken of om een rondleiding te doen, of om even snel een kijkje te nemen als je een museumjaarkaart hebt.

Van Weesp richting het Naardermeer fiets je fijn langs een breed stuk van de Vecht. Vervolgens ga je bovenlangs het Naardermeer weer naar Naarden. Daar is het heerlijk rustig, zeker wat later op de dag, maar ook een beetje saai. Waarschijnlijk is het leuker om af te stappen en een stukje te gaan wandelen langs het Naardermeer, bijvoorbeeld vanaf Gasterij Stadzicht, vlakbij Naarden. Ook kun je de route onder het natuurgebied langs fietsen in plaats van bovenlangs. Ik kan me van een aantal jaren terug herinneren dat een mooiere fietsroute is.

De vestingstadjes Muiden en Naarden-Vesting zijn vrij toeristisch en druk. Naarden-Vesting vond ik niet zo spectaculair, Muiden is klein maar kneuterig en heeft bij de sluis een levendige plek om wat te drinken en de bootjes voorbij te zien komen (en soms te zien stuntelen bij de sluis). Weesp is groter en voor mijn gevoel wat minder toeristisch, met een mooie binnenstad en leuke stukken aan het water.

Terrassen in overvloed langs deze route, maar iets aanbevelingswaardigs heb ik wat betreft eten nog niet ontdekt. Wel kun je in alle plaatsen heerlijk met een koud biertje aan het water zitten.

Knooppunten
Station Naarden-Bussum – 35 – 34 – 33 – 18 – 17 – 16 – 44 – 45 – 47 – 48 – 49 – 34 – 35 – station Naarden-Bussum

Bekijk deze fietsroute op de site of app van route.nl nr. 191750

Ik heb deze route gefietst van en naar station Naarsen-Bussum, waar nog een een mooi oud stationsgebouw staat. Je hebt er 2 uitgangen: een lastige waarbij je een trap af en op moet, en aan de andere kant van het station één waarbij je gelijkvloers kunt oversteken maar wel lang kunt staan wachten tot de spoorbomen open gaan. Vanaf hier zit je maar een paar kilometer van Naarden-vesting. Een alternatief is om deze route te beginnen en eindigen op station Weesp. Daar is een lift.

Meer fietsroutes langs forten van de Hollandse Waterlinie
Op de site van de Hollandse Waterlinie vind je meer informatie over fietsroutes langs forten. Hier kun je ook informatie vinden over de forten waar je langskomt, met nieuwsgierig makende namen als Fort Ossenmarkt (net een koekblik) en Muizenfort.

Station Naarden-Bussum

Station Naarden-Bussum

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 21 juli 2013

Dit bericht werd geplaatst in Utrecht stad & provincie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Fietsroute langs forten en vestingstadjes Naarden – Muiden – Weesp (33 km)

  1. Pingback: Fietsroute Utrecht – Weesp (46 km) | Fietsen op de Fiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s