Fietsroute Abcoude – Ronde Hoep – Weesp (36 km)

Het eigenlijke doel van deze fietsroute was om weer een keer over te steken met het zelfbedieningsveerpontje Koet bij Holendrecht. Daarop waanden wij ons een aantal jaren geleden in een regelrechte scène uit een film van Alex van Warmerdam. Het was warm, het landschap Hollands, met her en der een huis maar verder vooral veel weiland met een rivier vol waterlelies, aan de overkant scheerde af en toe een wielrenner voorbij, en we hoorden alleen het geluid van wuivend riet en het ie-uu ie-uu ie-uu van het pontje, waarop wij onszelf draaiend aan het hendel trager dan stroop naar de overkant zwengelden.

Zelfbedieningsveerpont Koet

Zelfbedieningsveerpont Koet

Ook vandaag was het een mooie dag, maar wel wat drukker omdat iedereen naar buiten wilde na een heleboel tegenvallende zomerdagen. We fietsten van station Abcoude naar Ouderkerk aan de Amstel, vervolgens een rondje om polder de Ronde Hoep, weer terug naar Abcoude door het oude centrum en over de ophaalbrug, en via het kronkelende riviertje de Gein door naar Weesp, waar we weer op de trein terug naar huis stapten.

Rivier Holendrecht

Rivier Holendrecht

Het grootste deel van deze fietsroute zie je de skyline van Amsterdam Zuid terwijl je door de polder en langs riviertjes fietst. Rondom de Ronde Hoep rijdt mij net iets te veel gemotoriseerd verkeer, maar als je aan de binnenkant langs het water fietst, heb je daar het minste last van. Op de kaart (en op luchtfoto’s) ziet polder de Ronde Hoep er prachtig uit. Google maar eens.

Rondom de Ronde Hoep

Rondom de Ronde Hoep

Naast veel groen en water, kom je nog door een paar leuke plaatsen. Ouderkerk aan de Amstel is lekker kneuterig maar duidelijk een hotspot voor allerlei soorten fietsers. De terrasjes zitten er vol mee. Abcoude heeft een gezellig centrum met statige oude panden. Weesp is groter maar ook sfeervol. Al het water dat door en om deze drie plaatsen stroomt, maakt het allemaal nog sfeervoller.

Molen langs de Gein

Molen langs de Gein

Uitspanningen onderweg

  • Bakker Out, Ouderkerk aan de Amstel, naast de ophaalbrug: goede bakker met terras.
  • Anna Haen Deli, vlakbij knooppunt 27 tussen Abcoude en Weesp, streekwinkel met lekkere kazen en terras tussen de weilanden.
  • In Ouderkerk aan de Amstel, Abcoude en Weesp zitten nog meer leuk uitziende terrassen en cafés dus we moeten nog een keer terug om die uit te proberen.
Weesp

Weesp

Knooppunten & route
Station Abcoude – 69 – 62 – 29 – 49 – 50 – 29 – 28 – 27 – 65 – 43 – 44 – station Weesp.

Je kunt deze fietsroute bekijken op de site of app van route.nl, nummer 148258.

Vanaf station Abcoude stond op het moment van fietsen knooppunt 69 nog niet aangegeven. Verlaat het station aan de westkant, fiets een klein stukje noordelijk met het spoor mee en ga als je niet verder kan naar links, rijd door tot je bij een drukker kruispunt komt waar je niet rechtdoor kunt. Ga rechtsaf. Na een klein stukje zie je aan de linkerkant het Abcoudermeer, steek over en fiets rechts van het meer richting knooppunt 69. Een stukje voor knooppunt 69 zie je het zelfbedieningspontje Koet. Steek over en vervolg je weg naar knooppunt 69.

Als je om de Ronde Hoep heen bent gefietst en door centrum Abcoude, fiets je langs het riviertje de Gein richting Weesp. Het eerste stuk tot aan knooppunt 27 is het mooist aan de linkerkant van de rivier. Bij 27 kun je oversteken als je bij Anna Haen Deli langs wilt, maar aan de linkerkant is het ook leuk fietsen.

Je kunt van deze fietsroute ook een route maken met begin- en eindpunt Weesp, dan fiets je heen langs de ene kant van rivier de Gein richting Abcoude en terug via de andere kant.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Ouderkerk a/d Amstel

Ouderkerk a/d Amstel

Gefietst op 6 juli 2013

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Noord-Holland, Utrecht stad & provincie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s