Fietsroute Zaandijk – Spijkerboor – De Rijp – Jisp – Zaanse Schans (37 km)

Amper de trein uit fiets je in Zaandijk meteen langs groene Zaanse huisjes, en tussendoor vang je af en toe al een glimp op van de molens van de Zaanse Schans waar je deze fietstocht eindigt. Wat is deze fietsroute door de Zaanstreek jubeldejubel mooi en fijn! Een uitroepteken waard.

Mooie dorpjes, polderlandschap, rivieren en slootjes, en geen snelweg te bekennen. Als bonus mag je met een veerpontje oversteken, zijn er meer dan voldoende cafés met terrasjes onderweg, en kom je langs plaatsen met geweldige namen als Knollendam, Spijkerboor, Wormer en Jisp.

De Batavia en de Lassie-fabriek langs de Zaan in Wormer

De Batavia en de Lassie-fabriek langs de Zaan in Wormer

Tussen Zaandijk en West-Knollendam fiets je langs de brede, kronkelende rivier de Zaan. Hierlangs vind je industrie met daartussen aardig wat prachtige industrieel erfgoed-panden, zoals de Adelaar, de Lassie-fabriek en Pakhuis Batavia in Wormer. Verder fiets je deze route om Polder Wormer, Jisp en Neck heen. Een prachtig poldergebied waar het vrij rustig fietsen is met mooi uitzicht en veel vogels (verrekijker mee!).

Tussen Knollendam en Spijkerboor, zicht op Polder Wormer, Jisp en Neck

Tussen Knollendam en Spijkerboor, zicht op Polder Wormer, Jisp en Neck

Bij Spijkerboor steek je over met voetveer Jan Hop, voor een uitstapje naar het schilderachtige dorpje De Rijp, geboortedorp van Jan Adriaanszoon Leeghwater, de beroemde waterbouwkundige en molenbouwer uit de Gouden Eeuw. Bij Spijkerboor ligt heel onopvallend het grootste fort van de Stelling van Amsterdam, Fort bij Spijkerboor. Als je dat graag wilt bezoeken, check dan de openingstijden.

Café 't Heerenhuis vanaf voetveer Jan Hop, Spijkerboor

Café ’t Heerenhuis vanaf voetveer Jan Hop, Spijkerboor

Nadat je in De Rijp even een rondje door de smalle straatjes hebt gereden, maak je rechtsomkeert richting het voetveer bij Spijkerboor. Vanaf daar vervolg je je route langs de andere kant van de polder. Daarbij doorkruis je onder andere het schattige lintdorpje Jisp voordat je aankomt bij de uitsmijter van deze route: de Zaanse Schans.

Polder bij Jisp

Polder bij Jisp

Ik vreesde een toeristencircus op de Zaanse Schans maar dat viel reuze mee. Het scheelde ongetwijfeld dat het zondagavond 18.00 uur was, met alleen een laatste buslading toeristen, maar het is er redelijk kleinschalig, de molens en het uitzicht op het water zijn oprecht mooi en het was alleszins beschaafd. Het zal ongetwijfeld drukker (en minder leuk) zijn op sommige andere momenten, maar ik ga zeker nog een keertje terug om de boel eens rustig te bekijken.

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Terrasjes
Wil je uitzicht op de Zaan, dan zit je goed op het terras van Café Batavia in Wormer. Daar heb ik alleen koffie gedronken dus ik kan niet oordelen over het eten. Bij ’t Heerenhuis bij het voetveer bij Spijkerboor hebben ze prima appeltaart. In De Rijp kan ik de kreeftensoep met garnalen van Het Wapen van Munster aanraden. Verder zag in Jisp het terras van café De Lepelaar er erg gezellig uit. Je komt tijdens deze fietsroute vanzelf langs al deze én meer terrassen, dus je hoeft niet om te komen van de honger of dorst.

Knooppunten
Station Koog-Zaandijk – 92 – 93 – 89 – 59 – 60 – 61 – 59 – 44 – 45 – 94 – 73 – station Koog-Zaandijk. Om ook nog het uiterste puntje van de polder mee te nemen, kun je bij knooppunt 44 doorfietsen naar het dorpje Neck, en vanaf daar door naar knooppunt 45. Maar het stukje dwars door de polder tussen 44 en 45 is ook erg mooi.

Bekijk deze fietsroute op de site of app van route.nl nr. 191777

Deze route is een iets aangepaste versie van een route uit het magazine FietsActief. Helaas staat de route niet duidelijk op hun site. Op natuurmonumenten.nl vind je een vergelijkbare route met veel extra informatie.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 30 juni 2013

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Noord-Holland. Bookmark de permalink .

Een reactie op Fietsroute Zaandijk – Spijkerboor – De Rijp – Jisp – Zaanse Schans (37 km)

  1. Me myself and I zegt:

    Klinkt als een hele mooie route, ik ga ‘m gauw eens doen, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s