Fietsroute Tiel – Nijmegen (42 km)

Niet lachen: deze fietstocht heb ik in één week twee keer gefietst. Eén keer onderlangs, wat tegenviel, en een paar dagen later bovenlangs in de vaste overtuiging dat dat veel beter zou zijn, maar dat viel ook tegen. Ik fiets heel graag door het rivierenlandschap vanwege het weidse uitzicht vanaf de dijken waarover je grotendeels fietst, omdat ik van water en vogels houd, en omdat Hollandse wolkenluchten zo mooi uitkomen boven het water. En als je je route een beetje uitkient, kun je bij stevige wind heerlijk over de dijken zoeven met de wind in je rug. Deze week stond het water in de Waal nog vrij hoog wat mooie plaatjes opleverde met in de uiterwaarden bomen waarvan alleen de kruin boven het water uitstak.

Uitzicht op de Waal tussen Ochten en Dodewaard

Uitzicht op de Waal tussen Ochten en Dodewaard

Maar toch is het stuk tussen Tiel en Nijmegen niet mijn favoriete fietsdeel van het rivierengebied. Zowel onderlangs als bovenlangs fiets je meestal te ver van de Waal vandaan om de boten goed te zien en echt het gevoel te hebben dat je langs de rivier fietst. Als je bovenlangs fietst heb je aan het begin een lelijk stuk langs grote wegen en een bedrijventerrein, en als je onderlangs fietst is je beloning een lelijk industrieterrein voor je station Nijmegen bereikt. Aan beide kanten zijn amper uitspanningen langs de dijk en moet je dorpjes in fietsen op zoek naar een café of restaurant (en wc), regelmatig zonder resultaat. Bovenlangs lunchten we bij Herberg de Engel in Dodewaard maar daar had de menukaart pretenties die op het bord niet werden waargemaakt en was het binnen nogal ongezellig. Al maakt dat natuurlijk niet uit als je alleen even wat wilt drinken op het terras. Een bijzonder landschap, fijne uitspanningen en eventueel leuke landwinkels of brocante zaakjes onderweg zijn de dingen die een treintocht met de fiets de moeite waard maken ten opzichte van een fietstocht in eigen omgeving, en daar ontbreekt het toch wel aan op deze fietsroute.

Ondergelopen uiterwaarden langs de Waal bij Dodewaard

Ondergelopen uiterwaarden langs de Waal bij Dodewaard

Was het dan alleen maar kommer en kwel? Nee, natuurlijk niet! Bovenlangs vond ik de route het leukst, met net iets weidsere uitzichten die minder dan onderlangs belemmerd werden door bomen in de uiterwaarden. Ik vond het stuk als je Tiel net uit bent tot IJzendoorn echt geweldig mooi en groen. We hadden windkracht 5 mee en hoefden slechts een beetje te trappen om een snelheid van 25 km te bereiken. Er waren Hollandse wolkenluchten, zwaluwen die voor onze wielen over de dijk scheerden, bermen vol wilde bloemen en het goede gezelschap van twee vriendinnen. Er waren rustige stukken waar we vrijuit konden slingeren over de weg en naast elkaar konden ouwehoeren. Aan het einde van de tocht zie je Nijmegen mooi liggen, zeker vanaf de brug, en Nijmegen is natuurlijk een leuke stad om in te eindigen. Maar als ik je een rivierentocht mag aanraden, dan toch liever een van de andere op deze website.

Stadsgezicht Nijmegen vanaf de brug

Stadsgezicht Nijmegen vanaf de brug

Knooppunten: station Tiel – 83 – 52 – 02 – 67 – 16 – 17 – 79 – 80 – 38 – 36 – 20 – 19 – station Nijmegen. Let bij knooppunt 36 goed op hoe je naar het begin van de brug fietst want dat staat nog niet goed aangegeven. Aan het begin van de fietstocht, tussen het station en het begin van het stuk waar je langs de Waal fietst, ontbreken ook de nodige bordjes.

Kaart / app Fiets!: deze route kun je op een kaart bekijken (en printen) op Routeplein, nummer 7552. Als je de app Fiets! hebt, kun je deze route onder dit nummer downloaden.


Als je boven- en onderlangs de Waal fietsen wilt combineren in één tocht, kun je de rivier op een aantal plekken oversteken met een voetveer maar dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Het voetveer tussen Tiel en Wamel gaat vrij regelmatig en ook bij hoog water, maar dat bij Druten gaat bijvoorbeeld veel minder frequent, ook in juni bijvoorbeeld alleen maar in het weekend. Voor de enorm lange brug bij beneden-Leeuwen moet je een aardig stuk landinwaarts fietsen voor het begin van de brug, dat geldt aan beide kanten en de trap is te hoog en te steil om alles behalve een lichte racefiets omhoog te slepen.

Weg langs de Waal

Langs de Waal

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 15 juni 2013

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Rivierengebied en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s