Fietsroute Schiermonnikoog

Als je gaat fietsen op Schiermonnikoog heb je eigenlijk geen routebeschrijving nodig. Het eiland is maar 4 bij 16 kilometer groot en op de oostelijke helft kun je niet eens fietsen. Toch is er nog zo’n 30 kilometer aan fietspad, dat vooral bestaat uit schelpenpaden door duinen, bos, een stukje polder en langs de Wadkant. Niet genoeg voor de fietser die kilometers wil maken en ook niet genoeg voor een week, maar perfect voor een weekend. En o zo mooi.

Westerduinenpad Schiermonnikoog

Westerduinenpad

Je kunt het eiland op de fiets in 1 dag verkennen, of zelfs in een paar uur. Maar fietsen op dit eiland gaat natuurlijk niet om doorjakkeren. Fietsen op Schiermonnikoog is even stoppen bij de vuurtoren, een strandwandeling maken tussendoor, het dorpje bekijken, vogels spotten vanuit de vogelkijkhut, van het uitzicht genieten bij bunker Wassermann, en natuurlijk thee & taart of bitterballen & bier bij de strandtent. Zo wordt een fietstochtje van 30 kilometer ineens een dagtocht of een weekendje weg. Heerlijke bijkomstigheid: Schiermonnikoog is autoluw. Het eiland is grotendeels natuurgebied, het is er prachtig en ontzettend rustgevend stil. Je hoort vaak alleen de vogels.

Westerstrand Schiermonnikoog

Westerstrand

Op Schiermonnikoog heb je in het klein wat je op de andere Waddeneilanden ook hebt: brede stranden, polder, duingebied, een pittoresk dorpje en de Wadkant die er bij eb en vloed steeds anders uitziet. Bijzonder is het kweldergebied aan de Oostelijke helft. Daar kun je maar een stukje doorheen fietsen, voor de rest is dat wandelgebied, maar alleen deels en dan ook alleen buiten het broedseizoen.

Fietsknooppunten zijn er niet op Schiermonnikoog, maar die heb je ook niet nodig. Er is een goede fiets- en wandelkaart van Natuurmonumenten maar op het eiland zelf zijn ook andere kaarten te verkrijgen. Omdat het eiland nogal klein is, voldoen al die kaarten prima. Je kunt het eiland en de paden ook bekijken via Google Maps.

Waddenzee Schiermonnikoog

Waddenzee

Toen wij op Schiermonnikoog waren, begin april 2013, was het helaas nog heel erg koud maar gelukkig wel vrij zonnig. Door de bijzonder koude weken ervoor en de droogte was het er vrij dor, nog geen groen blaadje te zien. Vandaar de wat kale foto’s. Maar het is altijd fijn om de zee te zien, de gezonde zeelucht op te snuiven, over de Waddenzee uit te turen, naar vogels te kijken en gewoon lekker buiten te zijn. In de strandtent kun je altijd even bijkomen van de koude wind om je oren of juist op een beschut plekje toch buiten in de zon zitten.

Westerduinen Schiermonnikoog

Westerduinen

Wat restaurants betreft vind ik Schiermonnikoog niet om over naar huis te schrijven. Overal dezelfde menu’s met tournedos, sliptong, pizza en kindermenu. Ook Ambrozijn, wat een stuk beter staat aangeschreven dan de rest, vond ik niet bijzonder. De twee strandtenten die begin april open waren, Noderstraun en De Marlijn, hebben allebei een heerlijk terras waar je uit de wind in de zon kan zitten. De Marlijn heeft daarnaast een uitstekende eetkaart met bijvoorbeeld huisgemaakte garnalenkroketjes, goede oesters met heerlijke dressings en allerlei visgerechten, salades, pasta’s en sandwiches. Maar ook gewoon lekkere bitterballen!

Schiermonnikoog dorp

Schiermonnikoog dorp

Tips voor fietsen op Schiermonnikoog

  • Er zijn meerder fietsverhuurders in het centrum en ook één in de veerhaven.
  • Informatie over nationaal park Schiermonnikoog en andere activiteiten dan fietsen:
    www.np-schiermonnikoog.nl/
  • Houd er qua kleding rekening mee dat het op de Wadden meestal wat kouder is dan op het vasteland en dat het meestal ook harder waait. Bij harde wind kan het handig zijn om met de wind mee over de open stukken van het eiland te fietsen en het gedeelte tegen de wind in door het bos of de duinen te doen, daar heb je iets meer beschutting.
Schiermonnikoog vanaf de boot

Vanaf de boot

Fietsen op de andere Waddeneilanden
Voor een week op de Wadden is Texel een fantastisch fietseiland. Daar ben je niet in een paar uur klaar. De andere eilanden zitten er wat betreft afstanden tussenin. Sowieso zijn alle eilanden mooi. Tenminste, dat neem ik aan, want ik ben alleen nog niet op Terschelling geweest maar dat kan geen uitzondering zijn. Het is maar net wat je belangrijk vindt. Zelf mis ik op Vlieland bijvoorbeeld poldergebied maar daar vind ik de uitgestrekte stranden heel bijzonder. Op Texel zijn de betere horeca en de gemakkelijke bereikbaarheid prettige bijkomstigheden naast al het moois. Op Ameland vind ik het superlange fietspad langs de Wadkant en alle vogels die je daar ziet geweldig.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 6-8 april 2013

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Zee & kust en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s