Fietsroute Utrecht – Tienhoven – Utrecht (33-38 km)

Dit is een van mijn favoriete routes vanuit Utrecht. Een mooi rondje met begin- en eindpunt station Utrecht langs Maarsseveen, Tienhoven, Maarssen en Oud-Zuilen. Je komt door groen, langs forten, molens, plassengebied en langs de Vecht en Slot Zuylen. En er zijn voldoende uitspanningen onderweg.

Kerkje in Fort Blauwkapel Utrecht

Kerkje in Fort Blauwkapel Utrecht

Het eerste stukje groen vanaf station Utrecht is het Griftpark. In en naast het park heb je je eerste terrasjes al te pakken. Een paar kilometer verderop schuin tegenover tuincentrum Overvecht ligt Fort Blauwkapel met tussen de bomen goed verscholen een klein dorpje met 15e eeuws kerkje. Ik woonde al jaren in Utrecht voordat ik het ontdekte. Fiets er hobbeldehobbel vooral even doorheen over de kinderkopjes. Het fort zelf is meestal niet open.

Fort op Ruigenhoeksedijk

Fort op Ruigenhoeksedijk

Een stukje voorbij tuincentrum Overvecht fiets je de polder in, weg van de drukke wegen en de stad. Daar ligt weer een fort van de Hollandse Waterlinie: Fort op Ruigenhoeksedijk. Ook dit fort is meestal niet open voor publiek.

Kikkerpad in de Gagelpolder, Utrecht

Kikkerpad in de Gagelpolder, Utrecht

Vanaf het fort rijd je via het Kikkerpad de Gagelpolder in. Je kunt vervolgens via Westbroek naar Tienhoven maar ik fiets meestal boven de Maarsseveense plassen langs. Macht der gewoonte want het is allebei leuk.

Dwarsdijk tussen Tienhoven en Hollandsche Rading

Dwarsdijk tussen Tienhoven en Hollandsche Rading

In Tienhoven, bij knooppunt 49, fiets ik vaak nog een kilometer of 2,5 de Dwarsdijk richting Hollandsche Rading op en weer terug. Dat is zo’n mooi stukje. Eerst kom je langs een oude molen, de Trouwe Waghter. Na een bocht naar links en een bocht naar rechts kom je op een kilometerslang pad dat helemaal naar Hollandsche Rading gaat. Als je wilt, kun je natuurlijk ook die kant uitgaan en via Lage Vuursche terugfietsen naar Utrecht, maar dat vind ik zelf een iets minder leuke route omdat ik meer van polder houd dan van bos. Maar goed, dat lange pad is prachtig. Op de foto komt niet goed over waarom, maar het is er heerlijk stil (wel veel fietsers en wandelaars op een mooie zondag), je kunt ver kijken, de polder heeft er allerlei kleuren naargelang het seizoen en de planten, en er zijn veel vogels. Zonder dit uitstapje is de route 33 kilometer, met 38.

Picknickplek (mét wc's) bij de Loosdrechtse Plassen

Picknickplek (mét wc’s) bij de Loosdrechtse Plassen

Eenmaal terug bij knooppunt 49 heeft café het Olde Regthuys een fijn terras om even bij te komen. Heel populair bij fietsers. De kaart is Hollands, niet bijzonder, maar je zit er prima. Vanaf het café fiets je een stuk onder de Loosdrechtse Plassen langs en vervolgens bij de Griendweg weer de polder in. Op de Bethuneweg kun je weleens ooievaars zien. Zo ga je richting Maarssen, waar je als je bij de Vecht aankomt linksaf gaat en met de Vecht aan je rechterhand terugfietst naar Utrecht. Leuke plekken om nog wat te drinken zijn bijvoorbeeld het terras van Slot Zuylen (in het kasteel zelf) en aan de rand van Utrecht het terras van Fort aan de Klop.

Fort aan de Klop, Utrecht

Fort aan de Klop, Utrecht

Fietsroute
Bekijk deze fietsroute op de site of app van route.nl, nummer 183339 (de route gaat maar deels langs knooppunten).

Ook een mooie fietsroute vanuit Utrecht: fietsroute Utrecht – Hollandsche Rading

Vond je dit leuk om te lezen?
Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 30 september 2012

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Utrecht stad & provincie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Fietsroute Utrecht – Tienhoven – Utrecht (33-38 km)

  1. Pingback: Fietsen naar zonnige terrassen vlakbij Utrecht | Fietsen op de Fiets

  2. Pingback: Fietsroute Utrecht – Hollandsche Rading (44 of 30km) | Fietsen op de Fiets

  3. Pingback: Fietsroute van Utrecht naar Slot Zuylen | Fietsen op de Fiets

  4. Pingback: Mijn top 3 fietstochten van 2014 | Fietsen op de Fiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s