Fietsroute Nijmegen – Millingerwaard – Zevenaar (38 km)

Deze route is prachtig, prachtig, prachtig. Tenminste, de eerste helft. Ga dus vooral dat deel een keer fietsen. Dat is maar 20 kilometer, dus je kunt het met een ander stuk langs de rivier en de uiterwaarden combineren. Bijvoorbeeld terugrijden naar Nijmegen, maar dan bovenlangs de Waal. Doorfietsen naar Arnhem zou ook leuk kunnen zijn. Maar beide opties waren vandaag geen goed idee want het waaide behoorlijk hard. Daardoor heb ik helaas wel gekozen voor een 2e helft die een beetje saai was. Er zaten wel een paar aardige stukjes in, maar het hallelujagevoel van het eerste deel kwam niet meer terug.

Kattenstaarten in bloei bij de plas Oude Waal

Kattenstaarten in bloei bij de plas Oude Waal (tussen knooppunt 16 en 48)

Al een paar minuten nadat je station Nijmegen uitfietst, rijd je langs de Waal. Een brede rivier met scheepvaart en uitgestrekte uiterwaarden met gevarieerde plantengroei en verre uitzichten. Prachtig op een Hollandsewolkenluchtendag. Bij knooppunt 49, na ongeveer 9 kilometer fietsen, kom je langs een fijne uitspanning, Café Oortjeshekken. Geen uitzicht op de rivier maar wel een groot terras en een gezellig oud café van binnen. Je kunt er ook overnachten.

De Waal en uiterwaarden bij Ooij

De Waal en uiterwaarden bij Ooij

Een kilometer of 9 verderop vind je tussen knooppunt 95 en 71 de Millinger Theetuin. Een mediterrane tuin met allerlei zitjes, doorkijkjes, verschillende tuinen en waterpartijen, en wat Oosterse invloeden. Zeer kleurrijk en zo groot dat je altijd wel ergens kunt zitten. Neem een boek of een krantje mee!

Theetuin Millingen

Een van de tuinen in de Millinger Theetuin

Tussen knooppunt 95 en 71, in de Millingerwaard, fiets je over een onverhard pad met weinig uitzicht. Groen is het er wel. Vlak voor 71 heb je ineens weer uitzicht over de Waal. Er zijn mooie strandjes waar Galloway-runderen grazen. Daar kun je ook prima gaan zitten, het was er erg rustig (op een woensdag).

Galloway runderen op strandje in de Millingerwaard

Galloway runderen op een strandje in de Millingerwaard

Bij knooppunt 71 heb ik het voet-/fietsveer van de Millingerwaard naar Doornenburg genomen. Vanaf daar zoefde ik zo hard over de dijk met de wind mee, dat ik Fort Pannerden helaas over het hoofd heb gezien. En een paar kilometer verder, bij knooppunt 80, heb ik de veerpont van Doornenburg naar Pannerden genomen. Vanaf knooppunt 88 bij Pannerden werd de route die ik vandaag heb gefietst een beetje saai. Ik ga zeker nog een keer een poging wagen vanaf Nijmegen, en dan ga ik vanaf knooppunt 71 door naar 72, 94, bij Millingen aan de Rijn met de pont naar 81, 89 en bij 88 met de pont naar 80 en vanaf daar boven de rivier langs terug naar Nijmegen. Of vanaf knooppunt 88 naar boven naar Arnhem langs het Pannerdenskanaal. Niet dat ik weet of dit wel leuk is, maar het is het proberen waard.

Uitzicht op rivier de Waal

Uitzicht op de Waal tussen knooppunt 49 en 95

Fietsroute, knooppunten en kaart
Station Nijmegen – Ooij – Millingerwaard – Pannerden – Babberich – station Zevenaar

Knooppunten: station Nijmegen – 19-20-02-16-48-49-95-71-79-80-88-81-96-33-28-35-01 – station Zevenaar

Routeplein / app Fiets!: deze route kun je op een kaart bekijken (en printen) op Routeplein, nummer 5641.  In de app Fiets! kun je deze route onder dit nummer downloaden.

Tip!
Kijk ook eens naar de fietsroute Culemborg – Rhenen, die lijkt op de eerste helft van deze fietstocht.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 22 augustus 2012

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Rivierengebied. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s