Fietsroute Zaltbommel – Heusden via de Bommelerwaard (38 km)

En ja hoor, vandaag heb ik weer een fietstocht gemaakt die op station Zaltbommel begint. Maar nu eens niet met de wind mee naar een ander station, maar een echt fietsrondje. Vestingstadje Heusden had al meerdere keren de aandacht getrokken op de kaart en de Bommelerwaard kenden we nog niet echt, dus voilà.

Ik heb gemengde gevoelens over deze tocht. In de buurt van het water is het mooi maar de stukken ertussen zijn een beetje saai. Veel akkerbouw, wat bebouwing en verder weinig bijzonders, behalve af en toe een mooi kasteeltje. Het was heerlijk rustig, soms een beetje uitgestorven zelfs, behalve op die paar stukjes dat we langs de provinciale weg reden. Begin augustus, vakantietijd en onbestendig weer. De wolken en zon die we zagen toen we uit de trein kwamen, veranderden gaandeweg in een steeds grijzere lucht met af en toe regen.

Uitzicht vanaf de dijk boven Gameren

Het stukje van Zaltbommel naar Gameren, langs de Waal, is de moeite waard. Veel veldbloemen in bloei in de berm en natuurlijk uitzicht op de rivier. Dan is het een stukje fietsen langs akkers en andere teelt en heb je vanaf knooppunt 98 weer een uitgestrekt uitzicht over de rivier. Vlak daarna kun je bij knooppunt 80 oversteken met het kleine Veer Nederhemert (let op: ook midden in de zomer gesloten op zondag). Misschien wel het fijnste stukje van de tocht. Dat je dan op zo’n pontje staat te wachten, niemand om je heen, alleen het geluid van de ruisende bomen en wat meerkoetjes.

De veerpont-hond van Het Veer Nederhemert

Vrijwel meteen als je  van de pont afkomt, rijd je Langs Kasteel Nederhemert dat je bijna over het hoofd ziet als de bomen zo groen zijn als nu. Snel daarna kom je al bij de volgende veerpont bij knooppunt 81 en ben je bijna in Heusden. Vanaf knooppunt 83 rijd je het stadje in.

Op zich is het altijd iets bijzonders, zo’n vestingstadje, hier ook nog met een paar molens op de vesting. Mooie oude huizen en hobbeldehobbel over de kaseien door de oude straatjes. Maar het is er zo onnatuurlijk proper en alles zit zo strak in de lak, dat het eng is. We hebben wel lekker gezeten in de tuin van Café de Republiek in de Hoogstraat (mooie boekenkast binnen boven de deur richting wc) en een okeeje (maar niet briljante maar fijn dat ze de moeite nemen) eigengemaakte kroket gegeten bij snackbar Friet & Zo vlakbij de Vismarkt.

Daarna weer een stukje dezelfde route terug, weer overgestoken met de pont bij knooppunt 82, vervolgens onder en om Ammerzoden langs, inclusief de mooie kasteeltjes Groenhoven en Ammersoyen, weer naar boven naar Zaltbommel. Het stuk van Ammerzoden naar Zaltbommel (knooppunt 13 tot 64) kun je overslaan. Als we hier nog een keer gaan fietsen, dan rijden we door naar station Den Bosch of zo. Vanaf Gorinchem naar Heusden langs de rivier is vast ook een mooie route, maar dan zit je wel wat langer op de fiets. Of van Tilburg via de Loonse en Drunense Duinen naar Heusden en dan in Den Bosch weer op de trein stappen. Volgend jaar. Misschien.

Heusden

Fietsroute, knooppunten en kaart

Fietsroute: Zaltbommel – Gameren – Heusden – Ammerzoden – Zaltbommel

Knooppunten: station Zaltbommel-66-07-10-11-16-98-80-81-82-83-82-81-40-14-13-12-60-63-64- station Zaltbommel. Let op: bij 80 en 81 moet je over met een veerpont. Van knooppunt 40-14 is het leuker om onder het dorp langs te fietsen. En o ja, fiets je hier midden in de zomer, let dan héél goed op de bordjes want je kunt er een heleboel erg makkelijk missen op lage paaltjes in het hoge gras.

Kaart / app Fiets!: deze route kun je op een kaart bekijken (en printen) op Routeplein, nummer 5649. Als je de app Fiets! hebt, kun je deze route onder dit nummer downloaden.

Gefietst op 8 augustus 2012

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Rivierengebied. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s