Fietsroute Zaltbommel – Tiel (28 km)

Weer was het een winderige zaterdag (ZW kracht 4-5) en leek het me leuker om met wind mee te fietsen. Vorige week had ik de route Geldermalsen-Ravenstein liever willen beginnen in Zaltbommel maar daar reden de treinen die ochtend niet heen. Daarom vandaag alsnog startpunt Zaltbommel gekozen. En eindpunt Tiel omdat we wel fijn langs de rivier wilden slingeren maar geen al te lange tocht wilden maken.

Kerktoren en spoorbrug Zaltbommel

Blik op de kerktoren en de spoorbrug van Zaltbommel

Vanaf station Zaltbommel is het de moeite waard om even het historische centrum in te fietsen en eventueel eerst lekker te lunchen of koffie en gebak te eten voordat je gaat fietsen. Als je het centrum uitfietst via de stadspoort bij de rivier, is het rechtsaf maar een klein stukje fietsen naar knooppunt 78. Vanaf daar zit je meteen in het groen en dat blijft de hele route zo. Je slingert heerlijk over de dijk langs de Waal en de uiterwaarden. Het uitzicht is weids en groen en als het Hollandse Wolkenluchtenweer is, ben je hier spekkoper.

Op de dijk net buiten Zaltbommel

In Hurwenen worden we door een bordje de dijk af gedirigeerd naar Wijndomein de Oude Waalstroom. Hier kun je lokaal verbouwde biologische wijn kopen. Dat doen we want die willen we proeven. Je kunt hier ook wat drinken aan een van de picknicktafels met parasolletjes. Een paar kilometer verder, ook nog bij Hurwenen, heeft EetcafédenHoek doorsnee Hollands eten maar een fenomenaal uitzicht over de Waal en de schepen. Langs de hele route zijn her en der café’s, restaurants en theetuinen, maar de ideale heb ik zelf nog niet gevonden. Bistro In Petto in Rossum zag er leuk uit, die onthoud ik voor een volgende keer.

Tussen Hurwenen en Rossum krijg je een verrassing: een heleboel ooievaarsnesten en ooievaars in een hoogspanningsmast.

Ooievaars in hoogspanningsmast bij Hurwenen

In Wamel, bij knooppunt 80, steek je met het voetveer over naar Tiel. Tiel zelf vond ik niet zo bijzonder, een doorsnee kleine Nederlandse stad met winkelstraten die er hetzelfde uitzien als overal.

Voetveer Wamel – Tiel

Fietsroute, knooppunten en kaart

Fietsroute: Zaltbommel – Rossum – Tiel

Knooppunten: station Zaltbommel – 78 – 67 – 69 – 24 – 80 – 82 – station Tiel

Kaart / app Fiets! deze route kun je op een kaart bekijken (en printen) op Routeplein, nummer 5652. Als je de app Fiets! hebt, kun je deze route onder dit nummer downloaden.

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 16 juni 2012

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Rivierengebied. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s