Fietsroute Geldermalsen – Ravenstein (48 km)

Oké, het is grijs, het waait als een tierelier (Z-W windkracht 5) en of het de hele dag droog blijft is nog maar de vraag. Maar ik moet en zal fietsen. Veel te veel binnen gezeten de afgelopen dagen. Aan de grijze lucht is niets te doen, maar een enkel buitje kan ik wel aan en we gaan gewoon met de wind mee fietsen. Van station naar station.

Fiets- en voetveer bij Varik

Eigenlijk wilden we fietsen vanaf Zaltbommel, maar omdat de trein niet verder reed, werd Geldermalsen het startpunt. Jammer, want daardoor misten we het stuk Zaltbommel-Hurwenen-Rossum en dat is juist zo mooi onder de Waal langs met de grote schepen. Sowieso vele malen mooier dan het stuk Geldermalsen – Varik, want dat is te saai voor herhaling, en stiekem toch een kilometer of 15. Beetje saai landschap, saaie dorpjes en een enkele mooie boerderij. In Varik, een klein dorpje, hebben we even geschuild voor een regenbui, in een tent bij een rommelmarkt naast de kerk, onze enige echte bui van de dag gelukkig. Vervolgens aan het eind van de Kerkweg op het voetveer van Varik overgezet door 2 vriendelijke gepensioneerde schippers. Eindelijk mooi zicht op de rivier en de uiterwaarden vanaf de dijk. En veel weelderig groen. Vanaf hier is eigenlijk deze hele route erg mooi.

We fietsen een stukje met uitzicht op de Waal en buigen dan af richting Maas waar we met de veerpont oversteken naar Lith.  Na een stukje slingeren langs de rivier, rijd je in Lithoijen recht op Lunch & Tearoom Het Raadhuis af. Een prachtig oud pand met terras, een smeedijzeren fietsenrek met krullen, lekkere Kusmi-thee en sublieme zelfgemaakte appelcake met vanillesaus en bijzonder vriendelijke mensen. Veel beter kan het niet halverwege een fietstocht.

Thee & cake bij Het Raadhuis in Lithoijen

We kunnen niet blijven zitten want vriendin A. wil nog voor sluitingstijd langs bij brocante & curiosawinkel Bij Mies, een kilometer of 10 verderop, in Megen. Het oude vestingsdorpje is prachtig en de winkel (tevens B&B) heeft nog het originele art deco interieur uit 1910. En heel veel leuke spulletjes. Na 2 keer het dorp rondgefietst te hebben en 2 keer gegroet te zijn door de pater,  fietsen we via de dijk door naar Ravenstein. Met prachtig uitzicht over de uiterwaarden, het water en pietepeuterige dorpjes. Het is 5 uur en over een uur begint de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in het EK. Het is doodstil overal. De wind ruist door de bomen in de verschillende bomenlaantjes waar we doorheen komen en zo fietsen we Ravenstein in. Weer een vestingstadje en het eindpunt. Er staat dik 50 km op de teller en we hebben honger. We vinden helaas geen zelfgemaakte frieten aan het einde van de rit, maar wel een uitstekende biefstuk en slibtongetjes met lekkere groenten en sla bij Stadsherberg de Keurvorst in hartje Ravenstein. Prima eetcafé-eten en je kunt er ook terecht voor een goede bossche bol! Ondanks het belabberde begin en het gebrek aan zon, was dit een van de betere fietsdagen.

Fietsroute: Station Geldermalsen – Varik – Lith – Lithoijen – Megen – Station Ravenstein Knooppunten: 30-59-58-73-72-71-70-69-24-21-20-33-6-7-8-9-13-14-34-35-14-1-18

Let op: deze fietsroute is leuker vanaf Zaltbommel:
78-67-69-24-21-20-33-6-7-8-9-13-14-34-35-14-1-18

Deze route met kaart staat ook op routeplein.nl
Heb je de app Fiets! dan kun je deze route downloaden op je app onder nummer 5670

Vond je dit leuk om te lezen? Vul aan de rechterkant bij ‘Blijf op de hoogte via e-mail’ je e-mailadres in. Dan krijg je een seintje als er nieuwe berichten zijn.

Gefietst op 9 juni 2012

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Rivierengebied. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s