Fietsroute biologisch Utrecht (15 km)

Omdat ik vandaag te lang achter mijn pc ben blijven hangen, heb ik geen tijd meer voor een lange fietstocht. Dan maar een rondje in de buurt. Ik had gehoord van Moestuin Maarschalkerweerd maar ik was er zelf nog niet geweest. Net als in Amelishof, voorheen de Aardvlo. Ze liggen vlakbij elkaar: de Amelishof in Amelisweerd, de Moestuin aan de rand ervan.

Prima dus voor een paar uurtjes naar buiten, van het mooie weer genieten en meteen maar even wat biologische groenten inslaan en bloemen plukken. Bij Moestuin Maarschalkerweerd eet ik een heerlijk broodje Moestuin (hummus, gegrilde groenten, kruidenfeta). Het is een prettige, rustige plek zo aan de rand van de stad. Niet spectaculair mooi maar er zijn veel planten en bloemen te zien, je kunt er groenten en andere biologische spullen inslaan in het winkeltje, rondwandelen langs de tuinen en kassen, en kinderen kunnen er spelen op het grasveld en naar de geitjes kijken.

Moestuin Maarschalkerweerd

De fietstocht naar Amelsweerd is een oude vertrouwde. Het is een van de weinige plekken groen aan de rand van Utrecht waar je relatief snel heen kunt fietsen. En het is er mooi. En dikwijls ook een beetje te druk. Maar op deze woensdagmiddag valt dat mee. En het leuke is dat op woensdagmiddag ook de Amelishof open is (ook op zaterdag maar dan maar tot 15.00 uur). Ook hier kun je zelfverbouwde groenten kopen, maar leuker nog: bloemen plukken in de bloempluktuin. Bloemen die nog verrassend lang staan als je het water in de vaas regelmatig ververst. Bij de Amelishof kun je niet eten of drinken, maar om de hoek bij De Veldkeuken wel (niet ’s avonds). Vanaf hier kun je weer terug naar station Utrecht, of naar huis fietsen als je in Utrecht of omgeving woont.

Bloemen uit de pluktuin Amelis’hof

Route: Station Utrecht – Moestuin Maarschalkerweerd (bij Stadion Galgenwaard), Amelishof (Amelisweerd) – station Utrecht

Knooppunten: niet alles ligt aan een knooppunt dus je moet er ouderwets een kaart bij pakken. Een mogelijkheid is van het station richting de Domtoren te fietsen, dan via de Oudegracht naar  knooppunt 38 en daarna 37 bij Stadion Galgenwaard. Moestuin Maarschalkerweerd ligt daar vlakbij. Fiets daarna vooral niet langs de Provincialeweg maar langs de Kromme Rijn (Weg naar Rhijnauwen, etc.) naar Amelishof, vlakbij knooppunt 41.

Nog meer inkopen doen?
Als je vanuit Amelisweerd de provinciale weg oversteekt, dan kom je uit bij Restaurant Vroeg (Achterdijk 1). Hier maken en verkopen ze geweldig lekker brood.
Fiets onder het spoorviaduct door, sla af naar rechts, voorbij Fort Vechten en dan kom je uit bij Boerderij Nieuw Slagmaat waar op vrijdagmiddag en zaterdag de landwinkel geopend is.

Ook nog even langs de botanische tuin?
Je kunt aan deze route ook nog een bezoek aan de Botanische Tuinen in de Uithof toevoegen. Daar fiets je zo naar toe vanaf Amelisweerd (andersom kan ook, want als je nog bloemen wilt plukken, doe je dat natuurlijk als laatste). Tussen de bomen zie je wel de lelijke gebouwen van de Uithof maar verder is het een mooie grote tuin met heel veel bijzondere planten, gebouwd rondom een oud fort. Een oase van groen tussen het beton. Er is onder andere een vlinderkas en je kunt er mooie planten kopen. Ook hebben ze een uitgebreide collectie plantenboeken in de winkel. En, heel belangrijk: ze hebben er fantastische tosti’s!

Botanische Tuinen

Fietsroute
Een van de mogelijke manieren om deze route te fietsen is van Utrecht centraal station naar Moestuin Maarschalkerweerd, de botanische tuin in de Uithof, de Amelishof en weer terug naar het station. Voorjaar/zomer 2015 maak ik een update van deze post mét routekaart.

Ook leuk in deze omgeving
Fietsroute langs het Merwedekanaal en het mooie bomenlaantje

Gefietst op 30 mei 2012

Galerij | Dit bericht werd geplaatst in Utrecht stad & provincie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Fietsroute biologisch Utrecht (15 km)

  1. Pingback: Fietsroute Utrecht langs het kanaal en het mooie bomenlaantje (21 km) | Fietsen op de Fiets

  2. Pingback: Fietsen naar zonnige terrassen vlakbij Utrecht | Fietsen op de Fiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s